≫ 

Facebook poručio korisnicima: Nateraćemo vas da prihvatite praćenje, ako vam se ne sviđa - obrišite nalog

Facebook se sprema da sve korisnike pita da li žele da budu praćeni dok koriste ovu društvenu mrežu

  • 11

Svi korisnici moraće da se jasno izjasne o tome da li žele da budu praćeni ako žele da koriste Facebook, a društvena mreža će im potom pokazati kako da ograniče podatke koji se skupljaju o nima u podešavanjima ako ne žele to da urade.

Evo koliko bi vas tačno koštao Facebook u Srbiji ako bi bila uvedena pretplata

Ipak, Facebook je upozorio da nikada neće biti moguće isključiti sve sisteme praćenja, a jedina opcija da se neko potpuno zaštiti jeste da zauvek napusti ovu društvenu mrežu.

Foto: Pixabay.com/Čini se da je Facebook prestao da se igra sa korisnicima

Sve ovo povezano je sa novim zakonima EU koji stupaju na snagu ovog maja i koji će pogoditi sve kompanije koje sakupljaju podatke o ljudima unutar Evrope.

Mnogi delovi ovih zakona predstavljaju svojevrsan izazov za Facebookov posao, uključujući tu i nova pravila o tome koje informacije mogu biti "pokupljene" od ljudi.

Zato će Facebook koristiti takozvane "ekrane za dozvole" - stranice prepune teksta koje zahtevaju klik na određeno dugme kako bi se dalje napredovalo i dobilo odobrenje.

Ovi ekrani će Facebook korisnicima neće dati opciju da kliknu na "odbijam", već će im biti ponuđene dve opcije:

Foto: Tanjug/AP/Nikada nećemo moći da budemo potpuno skriveni od praćenja

1. Prihvatam i nastavljam (Accept and continue"

2. Upravljaj podacima (Manage data setting)

Ako nekome ne odgovaraju ove dve opcije, sudeći po Facebooku, mogu da potpuno napuste ovui društvenu mrežu, a to je potvrdila i izjava Roba Šermana, zaduženog za bezbednost u ovoj kompaniji:

"Nikada neće biti moguće isključiti sve opcije za praćenje. Mi zarađujemo od oglasa i ti podaci su nam potrebni. Ljudi mogu da izaberu da ne budu na Facebooku ako žele da ih niko ne prati".

VIDEO: Kako da zaštitite svoje podatke na Fejsbuku

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dulence

    19. april 2018 | 11:20

    5 god nemam fejs i mnogo mi je lepo...

  • Нишан на праћку

    20. april 2018 | 09:59

    Јуче сам купио мегафон и кренуо да обавештавам све око себе, шта сам радио, јео и кога сам срео. Већ имам троје који ме прате, два полицајца а трећи је психијатар.

  • GottiSRB

    19. april 2018 | 14:31

    Probajte sledece:Dogovorite se sa drustvom da obrisete naloge na nedelju,dve.Vise cete se cuti telefonom,vidjati,dopisivati preko vibera.Ja sam nrko ko je visio na FB i gubio previse vremena na to.Pred spavanje ode 15 min na FB,15 na Instagram,umesto da samo procitam Telegraf i zaspim 😁.Takodje ovi koji prate bivse ljubavi,obrisite nalog lakse ce vam biti.Usresredjeni ste na pogresne stvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA