≫ 

Facebook je nastavio da radi na potpuno novim načinima da vas špijunira - i prilično su jezivi

Kompanija kaže da možda neće koristiti ove patente. Da li se zbog toga osećate bolje?

  • 0

Da li Facebook koristi kameru na vašem kompjuteru kako bi "čitao" emocije na vašem licu kada vidite nešto na ekranu? Da li koristi mikrofon telefona kako bi prisliškivao vaše razgovore i otkrio koje televizijske kanale gledate? Da li prati lokaciju vašeg telefona kako bi znao gde se u svakom trenutku nalazite?

Facebook je počeo da testira opciju koja će vas sigurno razbesneti

Možda ne, ili barem ne još. Facebook je podneo zahtev za patente za sve ove stvari, i mnoge druge - i sve to sa ciljem da proučava naše ponašanje i ličnost kako bi što bolje izašao u susret svojim mušterijama.

Ako mislite da ste ta mušterija vi - grešite. U pitanju su veliki oglašivači od kojih društvena mreža ostvaruje 99 odsto svojih prihoda.

Foto: Pixabay.com/Facebook bi uskoro mogao da prati svaki vaš korak

Jedan od urednika lista New York Times ispitao je na stotine Facebookovih zahteva za patentom i izdvojio one najjezivije:

1. Patent koji koristi prednju kameru telefona kako bi čitao izraze lica i utvrdio kako se osećamo kada na ekranu vidimo nešto određeno.

2. Patent koji koristi mikrofon kako bi nas prisluškivao i video koji televizijski kanal gledamo, i dali su reklame utišane. Patent bi koristio električne signale koje šalje televizor kako bi utvrdio koji program gledamo.

3. Patent koji bi prati nedeljnu rutinu korisnika i verovatno koristio lokaciju telefona u sred noći kako bi otkrio gde neko živi.

4. Patent koji koristi vaše postove i poruke - i sve novčane transakcije u kojima koristite kreditnu karticu - da previdi velike životne događaje kao što su rođenje deteta, brak ili smrt. Ovo je od posebnog značaja za brojne oglašivače.

VIDEO: Dok se uprava Facebook-a ne odluči na ove korake pogledajte kako da zaštitite vaše podatke od nepoželjnih "gostiju":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA