• 0

Facebook je nastavio da radi na potpuno novim načinima da vas špijunira - i prilično su jezivi

Kompanija kaže da možda neće koristiti ove patente. Da li se zbog toga osećate bolje?

  • 0

Da li Facebook koristi kameru na vašem kompjuteru kako bi "čitao" emocije na vašem licu kada vidite nešto na ekranu? Da li koristi mikrofon telefona kako bi prisliškivao vaše razgovore i otkrio koje televizijske kanale gledate? Da li prati lokaciju vašeg telefona kako bi znao gde se u svakom trenutku nalazite?

Facebook je počeo da testira opciju koja će vas sigurno razbesneti

Možda ne, ili barem ne još. Facebook je podneo zahtev za patente za sve ove stvari, i mnoge druge - i sve to sa ciljem da proučava naše ponašanje i ličnost kako bi što bolje izašao u susret svojim mušterijama.

Ako mislite da ste ta mušterija vi - grešite. U pitanju su veliki oglašivači od kojih društvena mreža ostvaruje 99 odsto svojih prihoda.

Foto: Pixabay.com/Facebook bi uskoro mogao da prati svaki vaš korak

Jedan od urednika lista New York Times ispitao je na stotine Facebookovih zahteva za patentom i izdvojio one najjezivije:

1. Patent koji koristi prednju kameru telefona kako bi čitao izraze lica i utvrdio kako se osećamo kada na ekranu vidimo nešto određeno.

2. Patent koji koristi mikrofon kako bi nas prisluškivao i video koji televizijski kanal gledamo, i dali su reklame utišane. Patent bi koristio električne signale koje šalje televizor kako bi utvrdio koji program gledamo.

3. Patent koji bi prati nedeljnu rutinu korisnika i verovatno koristio lokaciju telefona u sred noći kako bi otkrio gde neko živi.

4. Patent koji koristi vaše postove i poruke - i sve novčane transakcije u kojima koristite kreditnu karticu - da previdi velike životne događaje kao što su rođenje deteta, brak ili smrt. Ovo je od posebnog značaja za brojne oglašivače.

VIDEO: Dok se uprava Facebook-a ne odluči na ove korake pogledajte kako da zaštitite vaše podatke od nepoželjnih "gostiju":

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima