≫ 

Android Go Edition: Android koji brine o vašem džepu

Silni gigaherci i gigabajti čine da savremeni pametni telefoni budu izuzetno moćni

  • 0

Ovi uređaji u mnogim zadacima mogu da pariraju računarima, ali visoke performanse prati i odgovarajuća, čitajte – visoka cena.

Logično, jedini način da pametne telefone učine cenovno pristupačnijim proizvođači su pronašli u redukovanju performansi, što podrazumeva slabije procesore, manje RAM-a, skromnije interne memorije, slabije kamere...

Foto: Promo

Na prvi pogled, ovo može da izgleda kao sasvim prihvatljiv kompromis, jer nije svakome potreban moćan i skup telefon. Jednostavno, postoje korisnici koji telefon koriste samo za najosnovnije potrebe – razmenu poruka, prisustvo na društvenim mrežama, igranje manje zahtevnih igrica i fotografisanje prosečnim kamerama. Ipak, praksa je pokazala nešto sasvim suprotno: aktuelne verzije operativnog sistema Android, kao i prateće aplikacije koje svakodnevno koristimo, nisu prilagođene radu na skromnijim procesorima i ne snalaze se baš najbolje sa manjom količinom radne memorije. Drugim rečima, skromnija elektronika ima poteškoće u pokretanju novijih verzija Androida, što dovodi do sporog rada, kočenja u izvršavanju zadatih komandi, iznenadnog prestanka rada aplikacija i slično.

Kako to hijerarhija nalaže, inicijativu za rešavanje opisanog problema preuzela je najodgovornija i najuticajnija kompanija u Android svetu, veliki Google. Oni su došli na ideju da kreiraju posebnu, manje zahtevnu verziju operativnog sistema Android. Tako je nastao Android Go Edition.

Android Go Edition je prilagođena i pažljivo optimizovana verzija Androida koja ne zahteva skupocenu elektroniku kako bi korisniku pružila najbolje iskustvo. Pored optimizacija koje doprinose smanjenom angažovanju ključnih elektronskih komponenti, kao što su procesor i radna memorija, Android Go Edition donosi i tehnologije koje efikasnije upravljaju potrošnjom energije i redukuju prenos podataka kroz mobilnu mrežu. Dakle, sva pažnja inženjera koji su radili na Android Go Edition bila je usmerena ka uštedi, u čemu, kada se bolje razmisli, i te kako ima logike – onaj ko ima skromne potrebe i ne želi najskuplji i najsnažniji telefon, sigurno ne želi ni visoke telefonske račune. S tim u vezi, jedna od karakteristika operativnog sistema Android Go Edition je i manje angažovanje internet konekcije u poređenju sa regularnim verzijama

Foto: Promo

Androida. Drugim rečima, Android Go Edition ostvaruje manji internet saobraćaj, a megabajti iz korisnikovog tarifnog paketa se sporije troše. Međutim, adaptacijom Android operativnog sistema, tj. njegovim prilagođavanjem telefonima sa skromnijim hardverom, kompanija Google je uradila tek polovinu posla. Naime, trebalo je isto uraditi i sa aplikacijama. Tako su nastale takozvane „Go“ verzije popularnih aplikacija. Drukčije rečeno, pored klasičnih verzija aplikacija kao što su Google Maps, YouTube i ostale, sada postoje i Google Assistant Go, Google Go, Gmail Go, Maps Go, YouTube Go, Files Go i druge aplikacije koje su, poput samog Android Go operativnog sistema, namenjene upravo telefonima sa skromnijim hardverom. U nastavku ćemo detaljnije predstaviti neke od Go aplikacija i objasniti po čemu se razlikuju od svojih klasičnih verzija.

Files Go

Files Go je aplikacija koja nudi osnovne funkcije za upravljanje fajlovima među kojima se nalazi i vrlo korisna funkcija za oslobađanje memorijskog prostora. Naime, Files Go će skenirati internu memoriju telefona i informisati vas o tome šta u njoj zauzima najviše prostora, tako da ćete lako moći da se oslobodite starih i nepotrebnih fajlova, pa čak i aplikacija.

Foto: Promo

Još jedna od mogućnosti Files Go aplikacije je i slanje fajlova na drugi telefon bez korišćenja internet konekcije. Jedini uslov je da Files Go aplikacija bude instalirana i na telefonu na koji šaljete fajlove. Kada je ovaj uslov ispunjen, dovoljno je da primalac aktivira opciju „Receive“ i to je sve. Zapravo, transfer se obavlja putem Wi-Fi Direct protokola, to jest direktnom Wi-Fi vezom između dva uređaja, za koju čak nije potreban ni ruter.

Pored toga što vam pomaže da uštedite memorijski prostor, Files Go aplikacija vam pomaže i da uštedite dragocene megabajte iz vašeg tarifnog paketa, jer omogućava slanje, odnosno prijem fajlova sa drugog telefona bez korišćenja internet konekcije.

YouTube Go

YouTube Go aplikaciju nije potrebno posebno predstavljati jer obavlja potpuno istu funkciju kao i regularna YouTube aplikacija, dok istovremeno omogućava uštedu u vidu smanjenog internet saobraćaja.

Foto: Promo

Koliko puta vam se dogodilo da pustite neki video-klip na YouTube-u, ali da vas interesuje samo njegov zvučni deo? Na primer, želite nešto samo da odslušate i kvalitet slike vam je nebitan. Zašto biste u tom slučaju pravili veliki internet saobraćaj i trošili svoje megabajte na sliku visokog kvaliteta kada za time nema potrebe? Vođeni istom mišlju, inženjeri kompanije Google su u YouTube Go aplikaciju implementirali funkciju koja vam omogućava da neposredno pre početka reprodukcije svakog video-klipa izaberete i kvalitet reprodukcije.

Odabirom nižeg kvaliteta reprodukcije ćete radikalno smanjiti količinu podataka koju će vaš telefon preuzeti sa interneta. Na ovaj način ćete, pored internet saobraćaja, uštedeti i energiju baterije, jer se smanjuje i angažovanje ključnih elektronskih komponenti, kao što su 3G/4G radio-modul, procesor i RAM.

Takođe, YouTube Go aplikacija nudi mogućnost preuzimanja (download) željenog video-klipa tako da ga možete odgledati i kasnije, bez potrebe za aktivnom internet konekcijom. Jednostavno, iskoristite priliku dok ste povezani na Wi-Fi mrežu i preuzmite željeni video sadržaj, a odgledajte ga kasnije, čak i ako više niste povezani na internet.

Foto: Promo

Kako do Android Go Edition operativnog sistema?

Ukoliko vam se svidelo ono što Android Go Edition nudi, odnosno ukoliko vam je potreban telefon iz nižeg cenovnog ranga na kojem će i pored niske cene sve funkcionisati kako treba, sigurno će vas zanimati vest da domaći proizvođač TESLA u svojoj ponudi ima telefon kojeg pokreće upravo Android Go Edition. U pitanju je TESLA Smartphone 3.4, koji će bez po muke zadovoljiti potrebe manje zahtevnih korisnika, onih koji žele cenovno pristupačan telefon koji besprekorno obavlja svakodnevne zadatke.

VIDEO: Tri najbolje besplatne aplikacije za navigaciju

(Telegraf.rs/Bojan Milojković/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA