Kuda ide dalji razvoj softvera za kripto valute?

Udruživanje kriptografskih firmi radi podrške velikim sistemima

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva u kom pravcu bi dalje mogao da se kreće razvoj softvera za kripto valute.

U kom pravcu ide razvoj softvera može se pretpostaviti na osnovu dosadašnjeg iskustva. Sa jedne strane dolazi do ukrupnjavanja razvojnih kapaciteta, dok se sa druge strane veliki sistemi oslanjaju na mnoštvo mikro firmi koje se povezuju u velike sisteme. Prednost malih firmi je u tome što su fleksibilne u svom poslovanju, lako menjaju oblast za koju razvijaju softver i jednostavno se umrežavaju sa drugim sličnim firmama.

Sa istom lakoćom se uspostavljene poslovne veze prekidaju u uspostavljaju nove, već prema potrebama važećih projekata. Veliki statični sistemi polako gube trku sa malim i prilagodljivim sistemima.

Dešava se da dve ili više mikro firmi koje se bave istom ili sličnom delatnošću udruže svoje kapacitete kako bi na tržištu ponudili kvalitetniju uslugu. U delu projektovanja i programiranja softvera za kripto valute, ukoliko izuzmemo velike igrače kao što je IBM, postoji mnoštvo malih firmi koje se bore za opstanak na tržištu.

Foto: Coindesk

Dve male firme CoinVantage i Picks & Shovels, odlučile su da udruže svoje kapacitet i ponude kvalitetniju uslugu institucionalnim igračima na polju kripto valuta. Nova firma, iako sastavljena od dve firme i dalje je veoma mala, i čini je svega osam zaposlenih. Naizgled se radi o skromnim kapacitetima ali uz pravu poslovnu politiku i kvalitetne ljude, mogućnosti su ogromne. Za početak, nova firma će servisirati nešto više od 100 klijenata među koje spadaju i administratori fondova, hedž fondovi i digitalne berze.

Kao i većina softverski rešenja i rešenja za kripto valute se sastoji od front office i back office celina, koje se mogu koristiti ne samo u trgovini kripto valutama već, u određenoj meri, i za obradu transakcija FIAT valuta. Ovakav trend jasno ukazuje na uticaj novih tehnologija, koje su iznedrile kripto valute, na način obrade podataka u klasičnim valutnim sistemima.

Foto: Pixabay.com

Imajući u vidu tekst koji smo objavili prošle nedelje u kome smo konstatovali da je potražnja za programerima za razvoj sistema za kripto valute u značajnom porastu, može se zaključiti o trendovima daljeg razvoja programerskog tržišta. Očigledno je da nije potrebno imati ogroman tim programera kako bi se postigao uspeh. Dovoljna je mala, čak i startup kompanija, koja sa zdravom idejom može da napravi značajan prodor na tržištu.

Ukoliko je odluka da se nova firma bavi razvojem softvera za kripto valute, to je motiv više da se krene opisanim putem.

I na kraju ovog teksta još nekoliko praktičnih saveta za startup kompanije kao i programere koji imaju različite ideje. Tržište je veoma nepredvidivo. Nikada ne možete unapred sa sigurnošću znati da li će Vaša ideja biti prihvaćena na tržištu ili ne. Jednostavno morate da izađete na tržište i vidite reakcije.

Foto: pixabay.com

Ukoliko imate ideju, nemojte raditi na rešenju do perfekcije. Potrošićete puno dragocenog vremena, pri čemu nećete znati reakciju tržišta sve dok se na samom tržištu ne pojavite. Koristite MVP (Minimum Viable Product) pristup. To znači da je potrebno da kreirate minimalni set osnovnih funkcionalnosti i prezentujete proizvod na tržištu. Ukoliko postoji interesovanje, nastavite sa razvojem a ukoliko ne postoji interesovanje, pokušajte sa drugom idejom.

U svakom slučaju, programiranje softvera za kripto valute će biti dobar izbor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA