Apple je ozbiljno kaznio Facebook nakon novog skandala sa ličnim podacima korisnika

Apple je odlučio da ozbiljno kazni Facebook zbog nepoštovanja pravila

  • 2

Uprkos manjim problemima, Apple je u proteklih par nekoliko godina postao veliki zaštitnik ličnih podataka svojih korisnika. sa druge strane, Facebook je sve gori, i gori u tome.

Odmah nakon što su se pojavile vesti da Facebook plaća ljudima da instaliraju aplikaciju za "istraživanje" koja prati i snima sve što ljudi rade na internetu, Apple je povukao Facebookov sertifikat koji mu omogućava da razvija aplikacije za iOS.

To znači da su sve interne aplikacije za iOS društvene mreže, uključujući i one koje zaposleni koriste za hranu i prevoz, blokirane.

Foto: Tanjug/AP

Kako piše The Verge, beta verzije Instagrama , Messengera i WhatsAppa prestale su da rade, kao i da Facebook ovaj potez Applea tretira kao kritični problem.

Ovo nije prvi put da je Facebook uradio nešto "ispod žita". Pored Cambridge Analytica skandala, pojavile su se i vesti da Facebookova Onavo Protect VPN aplikacija sakuplja podatke o korisnicima, nešto što je protiv Appleovih pravila.

Zapravo, aplikacija je u junu 2018. godine blokirana, a do avgusta je izbačena iz prodavnice aplikacija.

Uprkos upozorenjima, Facebook je ponovo odlučio da zaobiđe pravila i počne sa distribucijom "Project Atlas" aplikacije preko Appleovog programa za kompanije koji dozvoljava parterima da distribuiraju apliakcije svojim zaposlenima bez ikakve revizije ili provere od strane tehnološke kompanije iz Kupertina.

Ozbiljna šteta

Foto: Pixabay.com

Interne verzije Facebookovih aplikacija koje koriste zaposleni imaju delove koda za apdejte i nove funkcije koji nisu dostupni običnim korisnicima, A povlačenjem sertifikata, Apple je sprečio da se ove apliakcije uopšte pokreću na telefonima zaposlenih, i tako ograničio sposobnost Facebooka da pravi nove aplikacije ili apdejtuje postojeće za iOS.

Facebook trenutno pregovara sa Appleom kako bi one ponovo proradile na teleofnima njegovih zaposlenih, ali postojei glasine koje govore da bi Apple moga da u potpunosti izbaci sve Facebookove aplikacije iz svoje prodavnice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA