≫ 

Facebook tuži firmu iz Izraela za hakovanje WhatsApp poruka

Dobijene podatke mnogi su koristili za obračunavanje sa protivnicima i neistomišljenicima

  • 1

Facebook je odlučio da tuži kompaniju za sajberbezbednost iz Izraela jer je stvorila softverske alate koje su koristili njeni klijenti, uključujući tu i diktatorske režime.

Kompanija pod imenom NSO je navodno prodavala svoj softver klijentima koji su uz pomoć njega mogli da čitaju WhatsApp poruke novinara i boraca za ljudska prava.

U tužbi stoji da je NSO softver između aprila i maja 2019. korišćen za pristup WhatsApp porukama na 1.400 telefona.

Advokati, novinari, borci za ljudska prava, politički disidenti, diplomate i činovnici stranih vlada su svi prisluškivani.

Facebook nije izdvojio specifične države koje su koristile softver pod imenom Pegasus da špijuniraju WhatsApp korisnike.

Međutim, Forber je došao do podataka da je režim Saudijske Arabije koristio Pegasus da špijunira disidente.

Špijunaža, mobilni Foto: Tanjug/AP

Pojedine grupe istraživača tvrde i da su vlade Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Meksiko takođe koristile ovaj alat.

U odgovoru na tužbu, predstavnici NSO su izjavili da bi njena tehnologija trebalo da pomogne državnim službama i agencijama da se bore protiv terorizma i ozbiljnih zločina, kao i da je poslednjih godina spasao na hiljade života.

Uprkos tome što su WhatsApp poruke enkriptovane od početka do kraja, NSO je koristio sofisticirane alate da pristupi porukama nakon što su one bile dekriptovane, stoji u tužbi.

NSO je ovo uspeo da postigne tako što je postavljao sopstvene WhatsApp naloge i servere.

Kompanija je onda zvala korisnike sa tih naloga i sopstvenih servera kako bi u tajnosti ubacila maliciozni kod na telefon mete.

Ovo je uspevalo čak i kada se meta ne bi javila na telefoni.

NSO grupa je jedna od najprominentnijihi privatnih kompanija za špijunažu, ali ovo nije jedini put da se našla na udaru medija zbog toga što je njen softver korišćen od strane autoritarnih režima koji su se uz pomoć njega obračunavali sa svojim protivnicima.

Video: Kako da zaštitite podatke na Facebooku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    30. oktobar 2019 | 15:58

    Neka tuže i naše službe što pregledaju viber poruke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA