• 0

Nova arapska aplikacija špijunira bar milion ljudi?

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata posredstvom aplikacije ToTok nadgleda korespodenciju između korisnika, a prati i svaki njihov pokret, sa kim su u vezi i sa kim se sastaju, između ostalog

  • 0

Korišćenje aplikacija za dopisivanje, kao što su WhatsApp i Skype, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima je onemogućeno. Zbog toga je pre mesec dana startovo ToTok, lokalni servis za komunikaciju kratkim porukama.

Za tako kratko vreme, već milion korisnika je preuzelo ovu novu aplikaciju na svoje uređaje. Međutim, kako saznaju izvori Njujork Tajmsa, Vlada UAE koristi ToTok za nadziranje korisnika te aplikacije.

Iako je većina korisnika ToTok-a iz Emirata, ima onih i iz drugih delova sveta, a prošle nedelje aplikacija je bila jedna od najpopularnijih za preuzimanje u SAD.

ToTok je deo trke različitih autoritarnih režima širom sveta koji putem digitalnih tehnologija pokušavaju da pronađu što delotvornije načine da vrše nadzor kako svojih građana, tako i protivnika iz inostranstva, te kriminalnih i terorističkih mreža, novinara i kritičara.

Stručnjaci ističu da Emirati posredstvom ToToka vrše direktnu špijunažu korisnika, dok iza svega leži kompanija "DarkMater" iz Abu Dabija, koja se bavi sajber obaveštavanjem i hakovanjem.

Aplikacija, ToTok, UAE

Foto: Totok.ai

Ovo nije prvi primer pokušaja režima u Emiratima da tehnologijom vrše nadzor osoba za koje smatraju da su disidenti. U prošlosti su pribegavali hakovanju zapadnjačkih novinara, uklanjanju sredstava sa bankovnih računa svojih kritičara, dok su borce za ljudska prava zatvarali zbog objava na Facebook-u.

ToTok svoju "brzinsku" popularnost duguje i činjenici da u zemlji nisu dostupni WhatsApp ili Skype, ali je zanimljivo i to da je kineski telekomunikacioni gigant Huawei nedavno promovisao ToTok u svojim reklamama.

Za sada nije sigurno kada su američki obaveštajci došli do saznanja o špijunaži, iako su od neimenovanog izvora bliskom vlastima u Emiratima saznali da je aplikacija prvobitno i zamišljena da vrši nadzor kako građana UAE, tako i svakog drugog korisnika bilo gde u svetu.

ToTok je u stanju da prati vašu lokaciju ukoliko zatražite izveštaj o vremenskoj prognozi, a svaki put kada se aplikacija otvori, programeri su u stanju da pregledaju kontakte iz telefona, da se povežu sa kamerom, kalendarom i ostalim podacima.

Popularnost ToToka nadmašila je UAE, a prema rang listi Google Play-a, nalazi se u prvih 50 besplatnih aplikacija u Indiji, Saudijskoj Arabiji, ali i Velikoj Britaniji i Švedskoj.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA