≫ 

Tehnologija u borbi protiv epidemije: Nova aplikacija pomaže Kinezima da izbegnu koronavirus

"Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete da znate da li će biti novih slučajeva, ali možete da izbegnete područje koje je već pogođeno"

  • 2
Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Građani Kine u sve većem broju koriste aplikacije kako bi izbegli četvrti u kojima je prisutan koronavirus. Kompanije QuantUrban i WeChat osmislile su platforme koje preuzimaju zvanične informacije o četvrtima sa potvrđenim slučajevima koronavirusa i potom ih pretvaraju u mape pomoću kojih korisnici mogu da izbegnu ta mesta.

"YiKuang", odnosno "stanje epidemije", je platforma WeChata, izuzetno popularne kineske aplikacije, koja je ujedno i društvena mreža i sredstvo plaćanja, i koja pokriva područja južnih gradova Šenžena i Guangdžoua. Mape koje mogu da se otvore u internet pretraživačima, pokrivaju još devet gradova u toj provinciji.

Epidemija bi u Šenženu nerednih dana mogla da se proširi. Podaci vlade se slabo objavljuju, rekla je Ejpril, menadžerka iz Šenžena koja je odbila da medijima kaže svoje puno ime.

"Pogled na kartu pruža psihološko olakšanje. Ne možete da znate da li će biti novih slučajeva, ali možete da izbegnete područje koje je već pogođeno", istakla je ona.

Broj zaraženih u Šenženu u ponedeljak je porastao na 245, čime je taj tehnološki centar na jugu zemlje postao najpogođeniji od svih glavnih kineskih gradova: Pekinga, Šangaja i Guangdžoua. Inače, u Šenženu radi velik broj migrantskih radnika iz središnjih provincija.

Obe platforme oslanjaju se na rad volontera koji svakodnevno ažuriraju informacije o zarazi. YiKuang je na početku epidemije označavan ikonicom lobanje i ukrštenih kostiju, ali je to promenjeno nakon žalbi korisnika.

Video: Razvojni put virusa koji već mesec dana kosi sve pred sobom

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    4. februar 2020 | 11:07

    Rade marketing od zaraze da se proširi što više!!!

  • Paradox

    4. februar 2020 | 11:01

    I ova aplikacija je privid transparentnosti kineskih vlasti. Kada ne budu mogli obuzdati širenje epidemije i činjenice koje budu isplivavale o tome, pripisaće sve mutaciji virusa i "nestručnim" pojedincima na čijim mišljenjima su zasnivali odluke. Priznanje da su prećutkivali istinu svet neće dobiti. Ali, svet ima dovoljno pametnih ljudi koji mogu zaključiti da se zvanične brojke i situacija na terenu nikako ne poklapaju. Problem je što ti "pametni" ne mogu da utiču na zvanične odluke u ostatku sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA