≫ 

Sve više Kineza koristi aplikacije koje "spasavaju" od koronavirusa

U stanju su da obaveste korisnike ako su bili u konaktu sa nekim ko je inficiran smrtonosnim virusom

  • 0
Kina, epidemija, zaraza, virus, Koronavirus Foto: Tanjug/AP

Aplikacija za pametne telefone, koju je kineska vlada razvila u saradnji sa jednom držvnom tehnološkom komapanijom, upozorava korisnike kada se nađu u riziku od neposrednog kontakta sa opasnim koronavirusom, za koga se tvrdi da je do sada odneo više od 900 života.

Takozvani "detektor bliskog kontakta" dostupan je korisnicima u Kini i zahteva samo ime, broj telefona i broj ličnog dokumenta da bi mogao da bude instaliran na telefon, javila je agencija Sinhua. Tada je aplikacija u stanju da obavesti korisnike ako su bili u konaktu sa nekim ko je inficiran smrtonosnim virusom.

Kineska Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) i državna kompanija China Electronics Technology Group Corporations (CETC) su se udružile kako bi dizajnirale aplikaciju koja spasava živote.

Nije, međutim, sasvim jasno kako aplikacija radi niti koliko je precizna. NHC je samo saopštila da se "bliski kontakt" odnosi na nekoga ko je, nezaštićen, delio istu kancelariju, učionicu ili kuću sa nekim za koga je potvrđano da je zaražen koronavirusom, ili da je sa nekim takvim putovao istim letom ili vozom.

Ovo, međutim, nije prvo ovakvo rešenje koje je nastalo od izbijanja epidemije.

Najveća kineska komapnija koja se bavi sajber bezbednošću - Qihoo 360, takođe je razvila svoju aplikaciju koja korisnicma omogućava da provere da li su putovali avionom ili vozom sa nekim ko je zaražen, prenosi RT.

Pretraživač Baidu je objavo ažuriranje za Baidu Map aplikaciju, koja locira potvrđene slučajeve zaraze i one za koje se sumnja da bi to mogli da postanu i one koji su u karantinu. Ove mape, takođe, u realnom vremenu objavljuju podatke o širenju koronavirusa, uključujući njegovo širenje i kontrolne tačke širenja epidemije.

Video: Panika, haos, strah i očaj, ko je sledeći? Ovako izgleda atmosfera u glavnoj bolnici u Vuhanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA