≫ 

Posle izbora, gubi još nešto: Kako će Twitter "kazniti" Trampa?

Twitter je više puta stavljao upozorenja na objave na nalogu @realDonaldTramp, u kojima su iznošene neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari

  • 2
Donald Tramp, izbori SAD Foto: Tanjug/AP

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp će izgubiti "poseban tretman" na Twitteru, pa će se i na njega odnositi ista pravila koja ta društvena mreža primenjuje na sve ostale korisnike.

Naime, tvitovi svetskih državnika se smatraju postovima sa određenom posebnom težinom. Zbog toga Twitter na njih stavlja obaveštenje o "javnom interesu", kada ono što je u njima napisamo krši pravila. U takvim situacijama, običnim korisnicima tvitovi bivaju uklonjeni.

Međutim, tvitovi političkih kandidata, izabranih i aktuelnih državnih službenika, umesto toga, se skrivaju upozorenjem, a Twitter poduzima mere da ograni njihovu vidljivost. To je princip koji se primenjuje na aktuelne svetske lidere, kao i kandidate za visoke dužnosti, ali ne važe za bivše nosioce visokih državnih funkcija, odnosno za obične građane, kako se oni tretiraju kada prestanu da ih obavljaju.

To znači da kada izabrani predsednik SAD Džo Bajden 20. januara i zvanično preuzme dužnost, Donald Tramp na Twitteru postaje - običan građanin.

Twitter je više puta stavljao upozorenja na tvitove objavljene na nalogu @realDonaldTramp, i to veliki broj njih od izborne noći u prošli utorak, u kojima su iznošene neutemeljene tvrdnje o izbornoj prevari.

Donald Tramp tvit Printscreen: Twitter/@realDonaldTrump

Trampu je prvi put tvit sakriven iza oznake "javni interes" u maju, kada je predsednik SAD prekršio pravilo protiv veličanja nasilja.

Takođe, Trampove objave i prema pravilima Facebooka, izgleda, više neće biti izuzimane od provera činjenica, nakon što Bajden preuzme dužnost, prenosi Hina. I u pravilima te društvene mreže navodi se da su "bivši kandidati za neku dužnost ili bivši nosioci funkcija obuhvaćeni programom za proveru činjenica".

Facebook, međutim, nije odgovorio na pitanje agencije Reuters o tome kako će ubuduće tretirati Trampov profil.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA