Madona tvrdi: "Instagram dozvoljava Zakerbergu da vas špijunira i da krade vaše najintimnije tajne"

Novi uslovi korišćenja Instagrama, podigli su mnogo prašine na društvenim mrežama...

  • 2
Madonna, Madona Madona / Foto: Tanjug/AP

Instagram je pre nekoliko dana ažurirao uslove korišćenja svojih servisa, što je izazvalo veliki broj reakcija na društvenim mrežama.

Prema tvrdnjama brojnih korisnika, aplikacija bi trebalo da dobije mogućnost da snima reakcije korisnika putem kamere telefona, kada on pregleda sadržaj te društvene mreže.

To bi značilo nadgledanje "interakcija sa objavama, koliko gledate u njih, šta i kako 'dirate' na ekranu, brzinu kojom lajkujete objave", kao i "korišćenje kamere kada ne koristite aplikaciju".

Prema tumačenju onih koji šire ove spekulacije, sve se sprovodi u komercijalne svrhe, odnosno služi prikupljanju informacija za odabir reklama koje će se prikazivati korisniku.

Kako veliki broj korisnika ne čita uslove korišćenja, već mahinalno klikće "Accept" (engl. prihvatam) kada instalira aplikaciju ili njena ažuriranja, nije ni čudo što se preko društvenih mreža oglasio ogroman broj ljudi koji prenose ove alarmantne podatke.

Šta kaže Madona?

I "kraljica popa", slavna pevačica, Madona obratila se javnosti putem svog Instagram naloga, kako bi upozorila na nova pravila korišćenja Instagrama:

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Madonna (@madonna)

- Nova politika sajber bezbednosti Instagram aplikacije dozvoljava Marku Zakerbergu da špijunira vas i vašu porodicu, da krade najintimnije tajne i da nadgleda vaše povinovanje pred vlastima, preko svih vaših uređaja, uključujući i vaš televizor! Oni prodaju vaše podatke vlastima i industriji, ili vas kažnjavaju za neposlušnost. To je zastrašujuće s*anje! - istakla je Madona.

A šta zaista kažu nova Instagram pravila?

Kako ističe Entrepreneur, panika se lažno diže, pošto praćenje korisnika upotrebom kamera nije uvedeno:

- Informacije o prepoznavanju lica su uključene, ali tu tehnologiju ne koristimo na Instagram aplikaciji. Ukoliko počnemo, obavestićemo javnost i daćemo korisniku opciju da izabere da li prihvata te uslove - stoji na njihovoj stranici, prenosi Mob&IT.

U odeljku za pravne informacije Instagram aplikacije može se pronaći da ona prati aktivnosti korisnika zbog reklamiranja. Instagram skuplja informacije i sadržaj koje korisnik dostavi, kao što su lokacija, kontakti, heštegovi, i mnoge druge, kako bismo kreirali reklame prikladne interesovanjima korisnika...

Prepoznavanje korisnika

Svaki sadržaj koji dostavite  aplikaciji, kompanija  Facebook može potpuno besplatno da iskoristi. Instagram napominje da se ta "licenca ukida kada korisnik obriše sadržaj iz sistema", ali isto tako ističe da taj sadržaj može da ostane na društvenoj mreži ukoliko ste ga podelili sa vašim pratiocima.

Što se tiče prepoznavanja korisnika, u pravilima stoji: "Ako je ova opcija uključena, koristićemo tehnologiju prepoznavanja lica kako bi vas prepoznali na fotografijama i snimcima. Obrasci za prepoznavanje lica koje kreiramo mogu predstavljati podatke sa posebnom zaštitom prema zakonodavstvu vaše zemlje".

Zanimljivo je da je WhatsApp, još jedna aplikacija u vlasništvu kompanije Marka Zakerberga, korisnicima jasno stavila do znanja da moraju da prihvate uslove ukoliko žele da koriste aplikaciju ili u suprotnom im preostaje samo da je obrišu!

Instagram je makar jednim delom bio iskren kako koristi podatke korisnika, a ove promene su naterale mnoge da izbrišu svoje naloge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA