Nova prevara predstvalja pravu noćnu moru za milione korisnika WhatsApp-a

Napad kreće od hakera koji zna broj telefona korisnika i koji od WhatsAppa traži aktivaciju korisničkog naloga na drugom uređaju...

  • 0
WhatsApp, Vocap Foto: Pixabay

WhatsApp već godinama koristi ogroman broj ljudi širom sveta i odavno je postao najpopularnija čet aplikcija. Zato i jeste velika stvar kada se odjednom dogodi da veliki broj korisnika širom sveta ne može da pristupi svom nalogu.

Upravo se to dogodio u slučaju najnovije prevare, koja je u stanju da za samo nekoliko sekundi korisniku blokira pristup aplikaciji i kontaktima. Nova vrsta napada je u stanju da zaobiđe čak i dvostepenu autentifikaciju (2FA) i da blokira nalog.

Napad se, inače, veoma jednostavno izvodi, a koristi se funkcijom aplikacije koja je tu upravo da bi korisnike zaštitila od napada, piše Forbes.

Napad kreće od hakera koji zna broj telefona korisnika i koji od WhatsAppa traži aktivaciju korisničkog naloga na drugom uređaju, koristeći privatne podatke korisnika.

Kada WhatsApp pokuša da verifikuje nalog tražeći potvrdu, ako haker unese pogrešan kod za potvrdu, to dovodi do zaključavanja naloga u narednih 12 sati.

Drugi deo napada izgleda tako što se haker WhatsApp-u predstavlja kao korisnik čiji broj telefona ima i prijavljuje gubitak telefona na kojem je nalog bio aktiviran, ali sa druge imejl adrese.

WhatsApp tada automatski omogućava prijavu korisničkog naloga na novi uređaj. "Pravi" korisnik, koji za to vreme uopšte ni ne zna da je bio meta napada, automatski gubi pristup svom korisničkom nalogu, prenosi Zimo.

Ako vam se poslednjih dana dogodi da, pri pokušaju aktiviranja WhatsApp-a, dobijete poruka da vaš broj mobilnog telefona nije povezan sa aplikacijom na vašem telefonu, nejverovatnije ste žrtva ove prevare.

WhatsApp će vam, u istoj poruci ponuditi da verifikujete svoj broj telefona da biste ponovno imali pristup svom korisničkom nalogu. Međutim, hakeri ovaj postupak mogu da ponavljaju nebrojeno puta...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA