Šta do sada znamo o padu Facebooka i njegovih servisa?

Dok jedni tvrde da se ne radi o hakerskom napadu, s druge strane širi se informacija da se navodno prodaju ukradeni podaci milijarde i po korisnika

  • 43
Društvene mreže, Facebook, Instgaram, Twitter, Linkedin, Youtube, Pinterest Foto: Shutterstock

Fejsbuk, Vocap i Instragram su pali i satima su nedostupni. Reč je o servisima pod okriljem Fejsbuka koji su pali u celom svetu.

Pao je i Mesindžer. Još nema zvaničnih informacija o padu pa i satima posle, ali se trenutno pad pripisuje problemima s DNS serverima.

Veliki broj prijava nedostupnosti vidi se i na stranici downdetector.com te na drugim sličnim stranicama.

Problemi s pristupom su krenuli posle nakon 17 sati, ali oko 17:40 servisi su potpuno pali. U međuvremenu je i vlasnik Fejsbuka Mark Zakerberg izgubio više od 6, 6 milijardi dolara. 

Web stranica Downdetector navodi 50.000 slučajeva u kojima su ljudi prijavili probleme s Fejsbukom ili Instagramom. Padom navedenih društvenih mreža pogođen je znatno veći broj ljudi. Problem s Vocapom prijavilo je 35.000 korisnika, s Mesindžerom oko 10.000. FB je ove godine već doživeo sličan problem. Tviter, u međuvremenu, pozdravlja doslovno sve koji su sada na toj mreži.

U toku je prodaja ukradenih podataka korisnika?

Dok pojedini stručnjaci tvrde da nije reč o hakerskom napadu, već grešci najverovatnije samih zaposlenih u kompaniji, s druge strane nekoliko specijalizovanih portala koji se bave IT pitanjima javlja kako je na dark netu u toku prodaja ukradenih podataka više od 1,5 milijarde korisnika. Dodaju kako ti podaci uključuju ime i prezime, mail, lokaciju, pol i telefonski broj.

Navodno se radi o najnovijim podacima iz 2021. godine, a pišu da se prodaju na hakerskim forumima. Tviterom je počeo da se širi  hešteg #DeleteFacebook nakon problema i sa pojedinim sistemima domenskih imena.

Radnici nisu mogli da uđu u kompaniju?

Novinarka Njujork tajmsa, Sheera Frenkel, javlja kako je razgovarala s nekim ko radi u Fejsbuku ko joj je otkrio da radnici nisu mogli da uđu u zgradu i procene o kakvom kvaru se radi jer njihove kartice za ulaz nisu mogle da otvore ulazna vrata.

Ovim povodom oglasio se i Edvard Snouden, bivši uzbunjivač i agent američke Nacionalne obaveštajne agencije:

Kasno večeras, oko 21:30 korisnici Tvitera su počeli da prijavljuju probleme i s tom društvenom mrežom. Zasad je poznato jedino da imaju poteškoća sa učitavanjem komentara ispod tvitova.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    4. oktobar 2021 | 22:36

    Idemoooo rusi vestacki zivot 💪🏼💪🏼💪🏼

  • Srba

    4. oktobar 2021 | 22:57

    Joj sto bi bilo lepo da se nikad ne popravi i da pocnemo da se druzimo kao nekada uz kafu i rakijicu

  • Gagi

    4. oktobar 2021 | 22:58

    E baš mi je drago jer društvene mreže su postale leglo obmane i manipulacije.Slike koje većina korisnika stvara o sebi na društvenim mrežama su daleko od istine.Neke na profilima ne bi ni rođena majka prepoznala koliko su nakićeni,izveštačeni i lažni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA