≫ 

Facebook Messenger dobija nove funkcije za poboljšanje sigurnosti

Kompanija Meta je uvela nove mogućnosti za svoju aplikaciju Facebook Messenger.

  • 0
Facebook Messenger, Fejsbuk Mesindžer Foto: Unsplash

Nove funkcije su namenjene za end-to-end enkriptovane razgovore, iako su i dalje opcija za razliku od WhatsApp-a, koji ima podrazumevanu end-to-end enkripciju za sve razgovore.

Ovo je važna razlika, jer u Messenger-u korisnik mora posebno da ode u meni i otvori zaseban end-to-end enkriptovani čet.

Međutim, enkripcija sada nije ograničena na četove "jedan na jedan", nego su mogući i grupni enkriptovani četovi i pozivi, kako glasovni, tako i videopozivi. Tako je sada moguće povezati se s prijateljima i porodicom na privatan i siguran način.

Za poruke koje se same brišu i end-to-end enkriptovane razgovore, korisnik će dobiti i obaveštenje kada neko kreira skrinšot. Za ove razgovore su sada dostupni i GIF-ovi i stikeri, kao i reakcije, odgovaranje i indikatori za kucanje.

U okviru enkriptovanih end-to-end razgovora pojavljivaće se bedževi za verifikovane naloge, a korisnik će moći da dugim pritiskom sačuva bilo koji video ili fotografiju koju primi, kao i da obradi video ili fotografiju pre slanja.

Šta je zapravo to end-to-end enkripcija?

End to end enkripcija (E2EE) je komunikacioni tok koji omogućava dvema stranama koje razmenjuju poruke i podatke, da niko osim te dve strane nema mogućnost čitanja tih poruka i podataka, pa čak ni server preko kojeg ih te dve strane razmenjuju.

Živimo u vreme kada se sve više nameće pitanje potrebe za privatnošću podataka. Samo u poslednjih nekoliko godina bili smo svedoci nekoliko velikih afera na temu narušavanja privatnosti putem presretanja i prisluškivanja elektronske komunikacije, iako ovo ne znači da smo sada potpuno bezbedni na mreži, svakako je korak u pravom smeru.

Video: Ovo je prvi SMS ikada poslat: Poruka prodata na aukciji za čak 107 000 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA