≫ 

Twitter-ova nova “downvote” funkcija nije slična Reddit-u i YouTube-u. Evo zašto

Manja grupa korisnika Twitter-a pronašla je novu “dislajk” funkciju kada su otvorili aplikaciju u petak.

  • 0
Twitter aplikacija glavna stranica Foto: Twitter.com screenshot

Twitter je počeo da testira na globalnom nivou opciju "downvoting", koju su odabrani korisnici nedavno dobili.

Twitter nije prva društvena platforma koja je prihvatila “downvote” dugme – Reddit i YouTube imaju tu opciju u različitim oblicima. Ali ova funkcija je svakako izazvala debatu u petak, kako su korisnici razmatrali najnoviji potez tehnološkog giganta.

“Downvote” dugme, ili kako bi kod nas rekli “dislajk” dugme, je još uvek u fazi testiranja, a njegovo ograničeno predstavljanje u petak bilo je iznanađenje za mnoge korisnike koji su “izabrani” da ga testiraju.

Twitter je novu funkciju najavio preko svog naloga za podršku, navodeći da će biti dostupna na vebu, a uskoro i na Android i iOS uređajima.

Twitter je testirao na maloj grupi korisnika ovu "dislajk" opciju još u julu 2021. godine, kada su dobili pozitivne povratne informacije i sada rade poslednji test, na većem uzorku korisnika. Sada neki korisnici kažu da funkcija podseća dosta na Reddit.

Kako funkcioniše Twitter-ovo “downvote” dugme

Za razliku od Reddit-a, Twitter ne prikazuje dislajkove ili proporcije negativnih glasova na objavama, niti one utiču na ukupan broj lajkova.

YouTube u vlasništvu Google-a, još jedna velika platforma sa dislajk dugmetom, prošle godine je učinila broj dislajkova na video snimcima privatnim. Glavna razlika u pristupu YouTube-a je što kreatori mogu da vide tačan broj dislajkova na svojim snimcima.

Sa druge strane, na Twitter-u dislajkovi nisu javni, a neće moći da ih vide ni autori tvita ili bilo ko drugi. Twitter kaže da je svrha dugmeta da obavesti platformu kada odgovor “ne dodaje ništa razgovoru”. Pod parolom “Pomozite nam da učinimo Twitter boljim”, kompanija kaže da će povratne informacije dobijene od “downvote” dugmeta pomoći platformi da da prioritet sadržaju boljeg kvaliteta.

Ako imate pristup novoj funkciji, trebalo bi da vidite obaveštenje od Twitter-a kada otvorite veb lokaciju ili aplikaciju. “Downvote” dugme će se pojaviti kao strelica okrenuta nadole, desno od dugmeta za lajkovanje, koje je u obliku srca.

Mnogi su brzo kritikovali činjenicu da je dislajk opcija trenutno samo za odgovore na tvitove, dok su drugi njenu poziciju smatrali frustrirajućom.

Nisu svi ubeđeni da će se ova funkcija koristiti kako je predviđeno, a neki korisnici ukazuju na potencijal da “downvote” dugme utiče negativno na marginalizovane grupa, kao što su transrodne osobe.

Drugi su imali sarkastične odgovore na ovaj novi potez tehnološkog giganta u tekućoj borbi protiv govora mržnje na mreži, koji je više puta buknuo kao tačka kritike posebno za Twitter.

Šta je još novo na Twitter-u?

“Downvote” funkcija nije bila jedina novina na Twitter-u prošle nedelje. Prošle srede je platforma najavila da će svi korisnici veb i Android aplikacije moći da dodaju jednokratna upozorenja na fotografijama i video zapisima.

Određeni iOS korisnici će sada videti DM (engl. direct messages) ikonicu na tvitovima, kako bi odmah mogli da pišu privatnu poruku autoru.

A u Brazilu je Twitter predstavio novu eksperimentalnu funkciju koja podstiče korisnike da preispitaju svoje odgovore, ukoliko koriste “štetni jezik”. Kompanija kaže da je skoro trećina korisnika preispitivala svoje odgovore.

Video: Najveći pad Fejsbuka u istoriji: Sve o apokalipsi na društvenim mrežama i koliko je para izgubljeno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA