Vreme čitanja: oko 1 min.

TikTok sakuplja podatke čak i kada ne koristite aplikaciju

Vreme čitanja: oko 1 min.

"TikTok može biti prisutan na sajtovima u vidu piksel trekera"

  • 2
TikTok, kompanija, logo Foto: Tanjug/AP

Novi izveštaj dolazi od kompanije Feroot, koja se bavi cyber bezbednošću, a koja tvrdi da platforma sakuplja vaše podatke, čak i ako nikada niste koristili TikTok.

U izveštaju se navodi i da se podaci sakupljaju i šalju, čak i nakon što je aplikacija obrisana, prenosi Benchmark.rs.

"TikTok može biti prisutan na sajtovima u vidu piksel trekera" navodi se u izveštaju. "U mnogim slučajevima piksel trekeri rade svoj posao iako to nema direktne veze sa funkcijom i vlasnikom sajta na kome se nalaze".

"Internet stranice iz raznih oblasti, od avio kompanija, internet prodavnica, tehnoloških kompanija, pa čak i vladinih sektora su pune TikTok trekera odnosno "piksela", koji su deo koda koji vaš internet pregledač povlači sa njih. Oni se povezuju sa platformama za sakupljanje podataka koje mogu povući i korisničko ime i šifru, informacije o kreditnim karticama i računima, kao i zdravstvene podatke korisnika", navodi Feroot.

Oni tvrde i da sajtovi koji zahtevaju logovanje i autentifikaciju to čine kako bi dodali još jedan sloj sigurnosti, ali da TikTok pikseli i to mogu pokupiti zajedno sa ostalim podacima. Oni se potom prosleđuju na lokacije širom sveta pre nego što korisnik uopšte i prihvati kolačiće ili da svoj pristanak.

Naravno, TikTok nije jedina kompanija koja koristi piksel trekere jer to između ostalih rade i Google, Meta i Microsoft.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đoko

    19. mart 2023 | 09:59

    I to me zabole...

  • Mlj1228

    19. mart 2023 | 12:42

    Koga to treba da plaši samo tiktok, kada su svi ostali još gori!?! Mnoge aplikacije su sto puta gore od tiktoka, ali one ne smetaju amerima!!! Tiktok i Huawei su njihovi neprijatelji jer ih postepeno gaze i preuzimaju milijarde!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA