Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije samo TikTok problem: Francuzi takođe upozoravaju na WhatsApp, Instagram

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najviši francuski zakonodavci odbijaju da se priklone Sjedinjenim Američkim Državama i izdvoje kineski TikTok kao jedini problem

  • 0
Facebook, Instagram, Whatsapp ilustracija Foto: Tanjug/AP

Ove nedelje, najviši članovi francuske Narodne skupštine snažno su preporučili kolegama poslanicima da "ograniče" korišćenje aplikacija za društvene mreže i servisa za razmenu poruka, navodi se u internom imejlu koji je video Politico.

Preporuka uključuje TikTok u kineskom vlasništvu — koji je u srcu oluje sa obe strane Atlantika — ali takođe sadrži američke platforme kao što su Snap, WhatsApp i Instagram, ali tu su i Telegram i Signal.

Francuski narativ o stavljanju kineskih i američkih kompanija u isti koš je u oštroj suprotnosti sa potezima drugih evropskih zemalja, uključujući holandsku vladu, koja je odlučila da cilja aplikacije iz zemalja koje vode "ofanzivni sajber program" protiv Holandije, kao što su Kina, Rusija, Severna Koreja i Iran.

Ali odbijanje da izaberu stranu i slede geopolitičko vođstvo Sjedinjenih Američkih Država je duga politička tradicija u Francuskoj, koja se često optužuje za antiameričku pristrasnost. Tokom Hladnog rata, francuski predsednik Šarl de Gol pokušao je da pozicionira svoju zemlju kao alternativu između američkog kapitalizma i komunizma Sovjetskog Saveza.

Pismo viših zakonodavaca ohrabruje članove parlamenta da koriste francuski softver WIMI za upravljanje projektima i zajednički rad.

Njihov glavni problem sa stranim aplikacijama za društvene mreže je taj što su kineski i američki zakoni eksteritorijalni. Lične podatke prikupljene preko platformi — uključujući kontakte, fotografije, video zapise i profesionalne i lične dokumente — mogle bi da koriste strane obaveštajne službe, tvrde zvaničnici.

Francuska se borila žestoko protiv američkog zakona o oblaku, zakona koji dozvoljava američkim vlastima da zaplene podatke uskladištene na američkim serverima čak i ako se nalaze u inostranstvu. Pariz je čak smislio specifičan skup pravila za usluge u oblaku kako bi pokušao da zaštiti evropske podatke od vanteritorijalnog dometa Vašingtona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA