≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Napravio sam Threads profil: Evo kako se ova platforma razlikuje od Twittera

Vreme čitanja: oko 2 min.

U turbulentnim vremenima Twittera pod vođstvom Ilona Maska, Meta uvodi novog konkurenta na scenu - aplikaciju Threads

  • 0
Threads Twitter Foto: Poetra.RH / Shutterstock.com

Kompanija Meta danas je lansirala novu aplikaciju nazvanu Threads. Ova platforma, koja je povezana sa Instagramom, privukla je preko 30 miliona korisnika za manje od 24 sata nakon lansiranja.

Njen dolazak na scenu došao je u trenutku kada je Twitter, pod rukovodstvom Ilona Maska, prošao kroz brojne promene koje su izazvale nestabilnost i nepredvidivost, otvarajući tako prostor za novu konkurenciju.

Threads dolazi sa nizom funkcionalnosti koje su u nekim aspektima slične Twitteru, ali i sa brojnim razlikama koje bi mogle da utiču na korisničko iskustvo. Prvo što korisnik može primetiti je da, za razliku od Twittera, Threads trenutno ne nudi plaćenu verifikaciju. Međutim, korisnici koji već imaju plave oznake na Instagramu mogu tu verifikaciju preneti na Threads.

Kada je u pitanju prikazivanje sadržaja, Threads korisnicima ne omogućava da biraju da li će videti samo postove od naloga koje prate.

Meta Threads Foto: Privatna arhiva

Za razliku od Twittera, na Threads-u se prikazuju postovi ne samo od ljudi koje korisnik prati, već i od drugih naloga. Osim toga, ne možete izbrisati svoj profil na Threads-u bez brisanja Instagram naloga, što nije slučaj sa Twitterom, koji nije povezan sa bilo kojom drugom aplikacijom.

Jedna od najznačajnijih razlika između Threads-a i Twittera je u dostupnosti funkcionalnosti pretrage. Na Threads-u trenutno ne postoji mogućnost pretrage postova, trenutno možete tražiti samo druge Threads profile. Međutim, kompanija Instagram je najavila da će se uskoro pojaviti novi alati za otkrivanje zanimljivih threadova i kreatora, kao i naprednija funkcija pretrage koja olakšava praćenje tema i trendova u realnom vremenu.

Ograničenja se ne odnose samo na funkcionalnosti, već i na dostupnost i upotrebu aplikacije. Threads trenutno nije dostupan u Evropskoj Uniji zbog "složenosti usklađivanja sa nekim zakonima koji stupaju na snagu sledeće godine". Pored toga, Threads je trenutno dostupan samo kao mobilna aplikacija, dok se Twitter može koristiti na mobilnim i desktop uređajima.

Jedna od glavnih razlika koja se primećuje u interakciji sa korisnicima je odsustvo direktne poruke na Threads-u, funkcionalnosti koju Twitter nudi. Takođe, iako Threads tvrdi da je "aplikacija za konverzaciju", ne ističe relevantne teme niti uključuje upotrebu hashtagova, što je karakteristično za Twitter.

Pored toga, korisnici se već žale na odsustvo filtera za fotografije na Threads-u, dok Twitter nudi više izbora.

Što se tiče sličnosti, format je možda sličan, kao i opcije repost ili quote. Pored toga, rekao bih da se Threads dosta razlikuje od Twittera.

Ono što je takođe važno je da Meta planira da Threads načini kompatibilnim sa ActivityPub protokolom otvorenog koda, koji već koriste Mastodon i drugi decentralizovani servisi.

Iako postoji mnogo sličnosti između Threads-a i Twittera, jasno je da postoje i značajne razlike koje će oblikovati korisničko iskustvo na ovim platformama. Samo vreme će pokazati kako će se ove razlike odraziti na popularnost i prihvaćenost Threads-a među korisnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA