Vreme čitanja: oko 1 min.

Signal aktivno radi na novoj funkciji koja će nam biti potrebna u budućnosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Signal dodaje novi kriptografski protokol kao odgovor na buduće pretnje kvantnim računarima, čime stvara još jedan nivo zaštite za svoje korisnike

  • 0
Signal Aplikacija Foto: Shutterstock

Otkako je komunikacija postala sveprisutna u našem životu, postavlja se pitanje koliko je zapravo sigurna. Naročito sa porastom korišćenja aplikacija za slanje poruka poput WhatsApp-a, korisnici su sve više svesni važnosti end-to-end enkripcije (E2E).

Signal, jedna od vodećih aplikacija u domenu šifrovane komunikacije, nedavno je najavila rad na dodatnom sloju zaštite koji ima za cilj da se izbori sa budućim pretnjama u vidu kvantnih računara.

Na svom zvaničnom blogu, Signal je objavio razvoj novog kriptografskog protokola nazvanog PQXDH. Iako se veruje da će proći još nekoliko godina, pa čak i decenija, pre nego što kvantni računari postanu dovoljno moćni da razbiju trenutne kriptografske algoritme, Signal ne želi da ostavi ništa slučaju. Neki stručnjaci čak predviđaju da bi kvantni računari mogli da postanu pretnja u narednih 5 do 10 godina.

Kvantni računar kvantni kompjuter Foto: Shutterstock.com

Ova inovacija dolazi posle Signalaove odluke iz 2022. godine da ukine podršku za SMS poruke. Razlog za to je jednostavan: SMS poruke nisu dovoljno bezbedne. Za razliku od E2E šifrovanih poruka koje štite vašu privatnost, SMS poruke ostavljaju metapodatke i druge informacije koje mogu biti kompromitovane. SMS poruke nisu samo nebezbedne, već mogu biti i skupe ako se šalju bez vašeg znanja.

Dakle, ako želite da maksimalno zaštitite svoje podatke i komunikaciju, Signal se iznova pokazuje kao jedan od najboljih izbora. Dodavanjem PQXDH protokola, Signal nije samo pojačao svoju već čvrstu zaštitu, već je i poslao jasnu poruku o tome koliko je kompanija ozbiljna kada je u pitanju privatnost i bezbednost svojih korisnika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA