≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Apple i Google proglasili svoje aplikacije godine, ali uprkos rekordnoj popularnosti ChatGPT nije na spisku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ove godišnje liste "najboljih od" nisu samo način za promociju novih aplikacija i igara, već pružaju uvid u stanje tržišta aplikacija, ističući ono što platforme žele da proslave i što privlači pažnju korisnika

  • 0
Apple CEO Tim Cook, App Store Foto: Tanjug/AP

Apple i Google su objavili svoje liste najboljih aplikacija i igara za 2023. godinu. AllTrails, aplikacija za planinarenje i biciklizam, odnela je pobedu kao iPhone aplikacija godine prema izboru Apple-a, dok je Google Play svoju glavnu nagradu dodelio obrazovnoj aplikaciji Imprint: Learn Visually. Zanimljivo je da su se oba giganta složila oko igre godine, dodelivši titulu igri Honkai: Star Rail.

Ove godišnje liste "najboljih od" nisu samo način za promociju novih aplikacija i igara, već pružaju uvid u stanje tržišta aplikacija, ističući ono što platforme žele da proslave i što privlači pažnju korisnika.

Apple je ove godine napravio izuzetak od trenda isticanja aplikacija koje su nove u prodavnici ili koje su inovativno iskoristile nedavno objavljenu tehnologiju. Među finalistima za iPhone aplikaciju godine bili su Duolingo, Flighty, i pobednik AllTrails - aplikacije koje su već zaslužile priznanje kao kvalitetni mobilni saputnici.

Nijedna od platformi nije odabrala AI aplikaciju kao svoju aplikaciju godine, uprkos neverovatnom uspehu mobilne aplikacije ChatGPT i drugih. Ovo je posebno iznenađujuće, s obzirom na to da je ChatGPT postao najbrže rastuća potrošačka aplikacija u istoriji ranije ove godine, dostigavši 100 miliona korisnika ubrzo nakon lansiranja.

Drugi pobednici u Apple Store-u uključuju iPad aplikaciju Prêt-à-Makeup, Mac aplikaciju Photomator, Apple TV aplikaciju MUBI, Apple Watch aplikaciju SmartGym, iPhone igru Honkai: Star Rail, iPad igru Lost in Play, Mac igru Lies of P i Apple Arcade igru Hello Kitty Island Adventure.

Tim Kuk, izvršni direktor Apple-a, istakao je inspirativnu ulogu developera u kreiranju aplikacija i igara koje redefinišu svet oko nas.

Apple je takođe izostavio AI aplikaciju među dobitnicima nagrade za kulturni uticaj, uprkos stvarnom uticaju AI-ja na kulturu, kako na mreži, tako i van nje. Umesto toga, kulturni pobednici Apple-a uključuju dečiju igru Pok Pok, aplikaciju za pristupačnost Proloquo, aplikaciju za smanjenje otpada od hrane Too Good To Go, slagalicu Unpacking i igru Finding Hannah.

Google je pored svojih ukupnih pobednika, naglasio "multi-uređajne" aplikacije, dodeljujući Spotify-ju titulu najbolje multi-uređajne aplikacije. Google je takođe omogućio korisnicima da glasaju za svoje omiljene aplikacije, gde je ChatGPT osvojio nagradu User's Choice App of the YearDakle, ChatGPT je pobedio samo odlukom korisnika.

Ostale aplikacije koje je Google istakao uključuju Bumble for Friends: Meet IRL, Voidpet Garden: Mental Health, Artifact: Feed Your Curiosity, Aware: Mindfulness & Wellbeing, Character AI: AI-Powered Chat, Paw Patrol Academy, AWorld in support of ActNow, WhatsApp Messenger, Concepts: Sketch, Note, Draw, FlipaClip: Create 2D Animation, Max: Stream HBO, TV, & Movies i Amazon Prime Video.

Za razliku od Apple-a, koji je u sukobu sa Metom, Google nije oklevao da u svoju listu pobednika uključi WhatsApp, kao i AI aplikaciju Artifact, koju su kreirali osnivači Instagrama.

Najbolje igre na Google-u uključuju Farlight 84, MONOPOLY GO!, Vampire Survivors, Honkai: Star Rail, Stumble Guys, Pokémon Sleep, Magic Rampage, Minecraft i Arknights.

Ove nagrade predstavljaju važan pokazatelj trenutnih trendova i interesovanja na tržištu aplikacija, ali i ukazuju na smer u kojem se razvijaju tehnološki giganti kao što su Apple i Google. Pored toga, važno je napomenuti da i Apple, pa i Google rade na svojim AI proizvodima. Da li ne vole konkurenciju, ili su ove aplikacije jednostavno bolje? Recite nam šta vi mislite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA