Vreme čitanja: oko 2 min.

Facebook i Instagram sada prate šta otvarate na internetu, ali postoji rešenje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobra vest, međutim, je da je lako proveriti da li imate uključenu "istoriju linkova" i isključiti je ako je aktivna

  • 0
Facebook Instagram Foto: Facebook

Ako ste redovni korisnik Facebooka ili Instagrama, možda ste primetili pozive na aktiviranje funkcije pod nazivom "istorija linkova". Ova opcija omogućava korisnicima da prate sve linkove koje posećuju preko ugrađenih pregledača na Facebooku i Instagramu.

Prema izjavama kompanije Meta, ova funkcija omogućava korisnicima da se uvere da "nikada ne izgube" link. "Lako se vratite nedavnim linkovima koje ste posetili, sada sačuvanim na jednom mestu u vašoj Facebook aktivnosti pretraživanja", navodi se u obaveštenju unutar aplikacije.

Međutim, kako ističe Gizmodo, ova funkcija takođe daje Meti zgodan način za poboljšanje ciljanog oglašavanja, koje je pretrpelo udarac nakon što je Apple pooštrio svoje mere protiv praćenje unutar aplikacija. "Imajte na umu da kada je istorija linkova uključena, možemo koristiti informacije o istoriji linkova iz Facebook-ovog mobilnog pregledača za unapređenje vaših oglasa na Meta platformama", navodi se u delu za podršku kompanije.

Instagram ima sličnu funkciju koja prati linkove koje korisnici posete preko pregledača u aplikaciji. Iako se čini da su mnogi korisnici tek sada otkrili ove postavke, portparol kompanije Meta potvrdio je da su funkcije počele da se uvode prošlog leta.

Iako funkcija "istorija linkova" nije automatski uključena, mnogi ljudi bi mogli da je aktiviraju ne razmišljajući mnogo o tome, posebno zato što kompanija promoviše tu funkciju kao način da se izbegne "gubljenje" linkova. To je izazvalo zabrinutost među nekim zagovornicima privatnosti koji se brinu da Meta koristi sve lukavije načine da prikuplja podatke o online aktivnostima korisnika.

Dobra vest, međutim, je da je lako proveriti da li imate uključenu "istoriju linkova" i isključiti je ako je aktivna.

Na Facebooku, korisnici treba da otvore link unutar aplikacije i kliknu na "..." kako bi otvorili podešavanja u ugrađenom pregledaču. Zatim, potražite prekidač za "istoriju linkova". Ako je uključen, moraćete da ga isključite, a zatim potvrdite putem iskačućeg prozora da želite da ga onemogućite.

Kako da ugasite Foto: Meta/Facebook/Screenshot

Postupak na Instagramu je gotovo isti: Idite na postavke pregledača unutar aplikacije, potražite "istoriju linkova" i potvrdite svoj izbor.

Međutim, iako će obe aplikacije odmah izbrisati vašu istoriju linkova iz svojih aplikacija, Meta navodi da proces brisanja može trajati do 90 dana. To znači da vaša prethodna aktivnost pretraživanja može i dalje igrati ulogu u vašim ciljanim oglasima nekoliko nedelja nakon što ste onemogućili praćenje linkova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA