Vreme čitanja: oko 1 min.

Zbogom WordPad: Microsoft gasi ovu aplikaciju nakon 30 godina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Microsoft je izgleda shvatio da je WordPad neka sredina između MS Worda i Notepada, te da se od njega može odustati

  • 0
laptop, racunar haker , posao, biznis,On The Money-NerdWallet-Offsites Business Travel Foto: Tanjug/AP

Nakon gotovo tri decenije, WordPad, jedna od Microsoftovih "klasičnih" aplikacija, konačno odlazi u istoriju. U najnovijem izdanju Windows 11 Build 26020 Insider Preview, dostupnom u Canary Channel-u, Microsoft je najavio da se WordPad više neće automatski instalirati nakon instalacije novog OS-a i da će biti uklonjen u budućem ažuriranju. Dodatno, pojašnjeno je da tekstualni uređivač neće biti dostupan za ponovnu instalaciju, što znači da je ovo definitivno kraj.

WordPad je bio standardna aplikacija Microsofta od vremena Windowsa 95. Naslednik originalnog Microsoft Write-a, WordPad je prvobitno bio pozicioniran kao tekst editor koji poseduje neke funkcionalnosti MS Word-a, ali i kao naprednija verzija Notepada, koji je predstavljen pre oko 40 godina, 1983. godine.

Prema objavi na Microsoft Learn sajtu o zastarelim funkcijama za Windows klijente, kompanija navodi: "Za bogato formatirane tekstualne dokumente kao što su .doc i .rtf preporučujemo Microsoft Word, a za obične tekstualne dokumente kao što su .txt preporučujemo Windows Notepad."

Ovo ukazuje na to da je i sam Microsoft shvatio da je WordPad neka vrsta sredine između MS Worda i Notepada, te da se od njega može odustati. Ipak, postoji mogućnost da je za uklanjanje ovog editora postojao i neki drugi, konkretniji razlog.

GeekWire takođe ističe da su nedavno primetili kako WordPad nije dobio ažuriranje za tamni režim, što je mogao da bude signal njegovog predstojećeg ukidanja. Ovo postaje jasnije kada se uporedi sa nedavnim ažuriranjem tamnog režima za Notepad i najavljenim ažuriranjem sa funkcijom automatskog čuvanja koje će uskoro biti implementirano.

Još jedna dugovečna Windows aplikacija, People, takođe će biti ukinuta u ovom ažuriranju, uglavnom zbog premeštanja većine njenih funkcionalnosti (pre svega upravljanja kontaktima) u Outlook za Windows.

Dobra stvar je da Notepad i dalje ostaje u upotrebi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA