Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika pobeda za Apple: EU ipak neće naterati giganta da otvori iMessage drugim platformama

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako iMessage izbegava DMA obaveze, Apple-ov Safari pregledač, iOS operativni sistem i App Store i dalje moraju da se usklade sa strožim zahtevima regulative, koja stupaju na snagu 7. marta

  • 0
Apple iMessage, Android Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Evropska komisija je objavila da Apple-ov iMessage neće biti označen kao "osnovna platforma usluga" prema Aktu o digitalnim tržištima Evropske unije (DMA). Ova odluka oslobađa iMessage, kao i Microsoft Edge pregledač, Bing pretraživač i oglašivački posao, od teških novih obaveza, uključujući interoperabilnost sa drugim servisima za razmenu poruka.

Nakon petomesečne istrage, koja je započeta objavljivanjem liste od 22 regulisane usluge prošlog septembra, Komisija je odlučila da iMessage, zajedno sa određenim Microsoftovim servisima, ne zadovoljava kriterijume za označavanje kao ključne platforme, uprkos tome što su ispunjavali kvantitativne pragove za takvu oznaku. I Apple i Microsoft pozdravili su ovu odluku, izražavajući zadovoljstvo zbog priznanja Komisije.

U međuvremenu, Meta je radila na uspostavljanju interoperabilnosti za svoje platforme WhatsApp i Messenger, koje su označene kao osnovne usluge, detaljno objašnjavajući kako će interoperabilnost WhatsApp-a funkcionisati, uključujući potrebu za korisnicima da se prijave za primanje komunikacija iz eksternih aplikacija.

Odluka o izuzimanju iMessage-a od DMA obaveza dolazi u trenutku kada je Apple najavio podršku za međuplatformski standard RCS na iPhone uređajima, što Google već neko vreme zagovara. Ovaj potez Apple-a, koji je najavljen na dan krajnjeg roka za žalbu na oznaku DMA, verovatno nije slučajnost.

Google je izrazio razočaranje odlukom Komisije, navodeći da isključivanje ovih popularnih usluga iz pravila DMA znači da potrošači i preduzeća neće imati pristup širokom spektru izbora koji postoji na drugim, otvorenijim platformama.

Iako iMessage izbegava DMA obaveze, Apple-ov Safari pregledač, iOS operativni sistem i App Store i dalje moraju da se usklade sa strožim zahtevima regulative, koja stupaju na snagu 7. marta. Apple je nedavno najavio niz promena kako bi se uskladio sa regulativom, uključujući dozvolu za alternativne prodavnice aplikacija i pregledače različite od WebKit-a.

Međutim, kritičari su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji Apple pristupa usklađivanju sa DMA, posebno kritikujući "Core Technology Fee", koji će developere koštati 0,50 evra po preuzimanju, svake godine, čak i kada distribuiraju aplikacije preko alternativnih prodavnica aplikacija. Ova odluka izazvala je oštre reakcije iz industrije, sa komentarima da se radi o "ekstremnoj" i "potpunoj farsi".

Ova vest predstavlja važan trenutak u tehnološkoj industriji, pokazući kako velike korporacije navigiraju kroz složeni pejzaž regulativa EU, dok se istovremeno trude da očuvaju svoje poslovne modele i inovacije u servisima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA