Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova era komunikacije: WhatsApp će uskoro omogućiti razgovore između različitih platformi

Vreme čitanja: oko 2 min.

WhatsApp planira da svoju aplikaciju učini kompatibilnom sa drugim aplikacijama za razmenu poruka, i kompanija bi mogla da objavi svoje planove već sledećeg meseca

  • 1
WhatsApp logo Foto: Tanjug/AP

WhatsApp se priprema da uvede podršku za razgovore između različitih platformi kao odgovor na zahteve Evropske unije u okviru Zakona o digitalnim tržištima (DMA). Ova nova funkcija, nazvana "Third-party chats", omogućiće korisnicima WhatsAppa da komuniciraju sa korisnicima drugih aplikacija za razmenu poruka, čime se promoviše interoperabilnost između različitih platformi.

Dik Brauer, direktor inženjeringa u WhatsApp-u, izjavio je za Wired da je kompanija pronašla način da omogući ovu interoperabilnost, dok istovremeno čuva privatnost, sigurnost i integritet koje korisnici očekuju od WhatsApp-a. Ova funkcija biće opcionalna, što znači da će korisnici moći da biraju da li žele da učestvuju u razmeni poruka sa trećim stranama, kako bi se izbegli spam i prevare. Kompanije koje žele da budu interoperabilne sa sistemom WhatsApp-a moraće da potpišu sporazum, čiji detalji još uvek nisu javno objavljeni, i WhatsApp će zahtevati end-to-end šifrovanje za omogućavanje interoperabilnosti​​.

Podrška za razgovore između različitih platformi dolazi kao odgovor na DMA, koji zahteva od tehnoloških divova da olakšaju konkurenciju omogućavajući korisnicima da razmenjuju poruke između različitih aplikacija za razmenu poruka. Ovo bi značajno promenilo trenutno stanje, gde korisnici moraju da koriste istu aplikaciju kako bi komunicirali jedni sa drugima​​.

WhatsApp planira da svoju aplikaciju učini kompatibilnom sa drugim aplikacijama za razmenu poruka, i kompanija bi mogla da objavi svoje planove već sledećeg meseca. Početna podrška obuhvataće slanje fajlova, tekstualnih poruka, video zapisa i glasovnih poruka od jednog do drugog korisnika. Međutim, još uvek nije jasno koje kompanije su se složile sa planovima WhatsAppa, i postoje zabrinutosti u vezi sa tim kako će WhatsApp očuvati sigurnost podataka prilikom pravljenja svoje aplikacije kompatibilnom sa drugim servisima za razmenu poruka​​.

Očekuje se da će ova funkcija početi sa radom uz stroge sigurnosne mere, uključujući potrebu da druge firme koriste Signal protokol za šifrovanje poruka, kako bi se osiguralo da metode koje koriste odgovaraju sigurnosnim standardima koje WhatsApp postavlja​​.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    4. mart 2024 | 13:07

    Genijalno sada ce moci da imaju podatke i sa drugih platformi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA