Vreme čitanja: oko 1 min.

Meta otvara Messenger i WhatsApp za aplikacije trećih strana: Šta to znači za korisnike?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova inicijativa dolazi kao odgovor na zahteve nove zakonske regulative Evropske unije, poznate kao Akt o digitalnim tržištima (DMA), koji stupa na snagu ove nedelje

  • 0
Smartfon društvene mreže smartphone social media icons Messenger WhatsApp Instagram Facebook Foto: Shutterstock

Meta je najavila značajne promene koje omogućavaju aplikacijama trećih strana da se integrišu sa njenim popularnim platformama, Messenger-om i WhatsApp-om. Ova inicijativa dolazi kao odgovor na zahteve nove zakonske regulative Evropske unije, poznate kao Akt o digitalnim tržištima (DMA), koji stupa na snagu ove nedelje. Cilj je omogućiti korisnicima veću fleksibilnost i izbor u korišćenju usluga za razmenu poruka, istovremeno obezbeđujući visok nivo bezbednosti i privatnosti.

U objavi na svom blogu, Meta je izrazila uverenje da je njihov pristup izgradnji interoperabilnosti, zasnovan na postojećoj klijent-server arhitekturi, najbolji način za ispunjavanje zahteva DMA, a istovremeno pruža održivo rešenje za platforme koje žele da se spoje.

Interoperabilnost će, u početnoj fazi, podržavati tekstualne poruke i mogućnost deljenja slika, glasovnih beleški, videa i drugih datoteka. Meta planira da u budućnosti omogući grupne četove i pozive između WhatsAppa, Messengera i aplikacija trećih strana.

Za sada, razvojni programeri trećih strana će verovatno morati da koriste Signal protokol za povezivanje sa Messenger-om i WhatsApp-om. Meta koristi ovaj protokol za šifrovanje na obe aplikacije, "jer predstavlja trenutni zlatni standard za E2EE četove". Programerima će biti omogućeno korišćenje kompatibilnog protokola, ali samo ako mogu da dokažu da nudi istu bezbednost kao Signal.

Razvojni programeri koji povežu svoje aplikacije sa WhatsApp-om i Messenger-om moraće da hostuju medijske datoteke koje šalju na Metine platforme na sopstvenim serverima. WhatsApp ili Messenger će zatim preuzimati medijske datoteke preko Metine proxy usluge.

Za omogućavanje interoperabilnosti, proizvođači aplikacija za razmenu poruka trećih strana moraće da potpišu sporazum sa Metom. Kompanija napominje da mora biti spremna da omogući interoperabilnost sa drugom uslugom u roku od tri meseca od primanja zahteva, iako "može proći više vremena pre nego što funkcionalnost bude spremna za javnu upotrebu".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA