Vreme čitanja: oko 2 min.

YouTube zahteva od kreatora da počnu da označavaju AI sadržaj "koji izgleda realistično"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nove etikete će biti postepeno uvedeni na svim YouTube platformama u narednim nedeljama

  • 0
YouTube, Jutjub, Logo Foto: Unsplash

YouTube preduzima korake kako bi korisnici mogli bolje da razumeju da li je sadržaj koji gledaju stvoren celokupno ili delimično upotrebom generativne veštačke inteligencije.

"Generativna veštačka inteligencija transformiše načine na koje se kreatori izražavaju, počev od razvoja ideja do eksperimentisanja sa alatima koji unapređuju kreativni proces," navodi YouTube u svojoj nedavno objavljenoj poruci. "Međutim, korisnici sve više zahtevaju veću transparentnost u pogledu toga da li je sadržaj koji gledaju izmenjen ili je u potpunosti sintetički."

Kako bi se povećalo poverenje u ovu platformu, YouTube uvodi novi alat koji zahteva od kreatora da obaveste korisnike kada se sadržaj koji izgleda realistično (koji YouTube definiše kao "sadržaj koji bi gledalac lako mogao da pomeša sa stvarnom osobom, mestom ili događajem") stvara pomoću izmenjenih ili sintetičkih medija, uključujući generativnu AI.

YouTube je naveo primere sadržaja za koji kreatori treba da navedu da je izmenjen:

  • Upotreba sličnosti realne osobe: Digitalno izmenjivanje sadržaja zamena lica jedne osobe sa drugom ili sintetičko generisanje glasa osobe za naraciju video zapisa.
  • Izmena snimaka stvarnih događaja ili mesta: Na primer, činjenje da izgleda kao da je stvarna zgrada izgorela ili izmena stvarnog gradskog pejzaža da izgleda drugačije od stvarnosti.
  • Generisanje realističnih scena: Prikazivanje realističnog prikaza izmišljenih velikih događaja, kao što je tornado koji se približava stvarnom gradu.

Ukoliko kreator označi sadržaj na ovaj način, informacija će biti prikazana kao neka vrsta etikete. YouTube je saopštio da će za većinu video zapisa, oznaka biti vidljiva u proširenom opisu videa, ali za sadržaj koji obuhvata osetljivije teme - poput zdravstva, vesti, izbora ili finansija - biće prikazana direktno na videu radi veće vidljivosti.

Takođe, YouTube je dodao da od kreatora neće zahtevati da otkrivaju sadržaj "koji je očigledno nerealističan, animiran, sadrži specijalne efekte ili je generativna AI korišćena za pomoć u produkciji."

Pored toga, kompanija u vlasništvu Google-a navela je da kreatori nisu obavezni da ističu svaku upotrebu generativne AI u širem procesu produkcije. Na primer, nije potrebno otkrivati kada je tehnologija korišćena za kreiranje scenarija, ideja za sadržaj ili automatskih titlova.

Novi etiketi će biti postepeno uvedeni na svim YouTube platformama u narednim nedeljama.

YouTube je upozorio kreatore koji pokušaju da izbegnu obavezu da istaknu izmenjeni sadržaj da će u budućnosti "razmatrati mere sprovođenja za one koji konstantno biraju da ne dele ove informacije." Dodatno je naglašeno da bi mogli da označe sadržaj u slučajevima kada kreator nije ispunio ovaj zahtev, "posebno ako izmenjeni ili sintetički sadržaj može da zbuni ili dovede do pogrešnog shvatanja kod ljudi."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA