Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je Telegram zaista bezbedan? Evo 6 rizika kojih treba da budete svesni

Vreme čitanja: oko 2 min.

Telegram se generalno smatra sigurnom platformom zahvaljujući end-to-end šifrovanju za pozive jedan na jedan i mogućnosti automatskog brisanja poruka u tajnim četovima

  • 0
Telegram, aplikacija, telefon Foto: Unsplash

Telegram je popularna platforma za komunikaciju koja nudi razne funkcije privatnosti i sigurnosti. Međutim, kao i svaka društvena mreža, nije potpuno imuna na rizike. Evo ključnih informacija koje bi trebalo da znate kako biste ostali sigurni dok koriste ovu aplikaciju.

Telegram se generalno smatra sigurnom platformom zahvaljujući end-to-end šifrovanju za pozive jedan na jedan i mogućnosti automatskog brisanja poruka u tajnim četovima. Međutim, za korišćenje end-to-end šifrovanja u porukama, korisnici moraju ručno da aktiviraju opciju tajnih četova, jer ona nije podrazumevano uključena kao kod nekih drugih aplikacija poput WhatsApp-a i Signala. Telegram takođe koristi šifrovane tunele kako bi dodatno zaštitio poruke od spoljnih pretnji.

Dodatne funkcije bezbednosti uključuju dvofaktorsku autentifikaciju i verifikaciju putem lozinke ili Face ID. Uprkos prikupljanju veće količine podataka u poređenju sa Signalom, Telegram tvrdi da podatke čuva samo dok je to neophodno i da korisnici iz EEA i UK imaju podatke smeštene u data centrima u Holandiji.

Međutim, evo Evo 6 rizika kojih treba da budete svesni kada je u pitanju Telegram.

1. Fišing linkovi

Fišing linkovi su jedna od najstarijih internet prevara, a Telegram nije imun na ovaj problem. Prevaranti obično šalju linkove koji mogu izgledati kao linkovi za proizvode, registraciju naloga ili plaćanje. Poruke sa ovakvim linkovima mogu izgledati slično onima iz prevarantskih i fišing mejlova. Važno je biti oprezan i izbegavati otvaranje sumnjivih linkova.

2. Lažno predstavljanje

Kada se prevaranti na Telegramu lažno predstavljaju kao druge osobe, mogu odabrati nekoga koga znate ili da se predstaviti kao vlada, policija i druge organizacije. Ponekad će prevaranti pokušati da započnu razgovor pre nego što zatraže novac, dok će u drugim slučajevima direktno tražiti novac. Važno je biti skeptičan prema ovakvim zahtevima.

3. Prevarantski botovi

Telegram omogućava trećim stranama da kreiraju botove, što je dovelo do stvaranja prevarantskih botova koji mogu generisati lažne oglase, automatizovati komunikaciju sa žrtvama i slično. Iako nisu svi botovi na Telegramu opasni, zlonamerni botovi mogu izvući značajne sume novca sa vašeg računa.

4. Ljubavne prevare

Neki prevaranti koriste Telegram za obmanjivanje korisnika kako bi ih naterali da šalju novac pod izgovorom romantičnih interesovanja. Prevaranti često počinju sa preteranim komplimentima i mogu čak tvrditi da su zaljubljeni, pre nego što zatraže slanje poklona ili novca.

5. Lažne grupe za kriptovalute i investiranje

Korisnici su prijavljivali da su bili pozvani u Telegram grupe koje se tiču ličnih finansija, posebno kriptovaluta i investiranja. Prevaranti u ovim grupama često pokušavaju da igraju na emocije korisnika i stvore osećaj hitnosti koji ih navodi na investiranje.

6. Lažne nagradne igre

Još jedna uobičajena prevara koju možete naići na Telegramu uključuje lažne nagradne igre. Prevaranti mogu tvrditi da ste osvojili neku nagradu i zatim tražiti da platite određenu sumu pre nego što možete primiti nagradu ili tražiti vaše bankovne podatke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA