Vreme čitanja: oko 1 min.

Telegram očekuje milijardu korisnika: "Širi se kao šumski požar"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova platforma, sa trenutno 900 miliona korisnika, proširila se izuzetno brzo, što je Durov opisao metaforom "širi se kao šumski požar"

  • 0
Telegram aplikacija Foto: Shutterstock

Pavel Durov, osnivač i vlasnik popularne aplikacije za komunikaciju Telegram, prognozira da će broj aktivnih mesečnih korisnika premašiti milijardu u roku od godinu dana. Ova platforma, sa trenutno 900 miliona korisnika, proširila se izuzetno brzo, što je Durov opisao metaforom "širi se kao šumski požar".

Telegram, sa sedištem u Dubaiju, osnovao je Durov nakon što je napustio Rusiju 2014. godine zbog pritiska da zatvori opozicione zajednice na svojoj prethodnoj platformi VK. Durov, čije bogatstvo se procenjuje na 15,5 milijardi dolara, istakao je važnost očuvanja neutralnosti Telegrama, uprkos pritiscima nekih vlada da utiču na sadržaj koji se deli preko aplikacije, piše Reuters.

U poređenju sa WhatsAppom, koji je u vlasništvu Meta Platforms i ima preko dve milijarde mesečnih korisnika, Telegram zauzima sve značajnije mesto na tržištu. Financial Times je izvestio da bi Telegram mogao da razmišlja o izlasku na berzu u SAD nakon što postane profitabilan.

Durov je takođe pomenuo kako je ideja za Telegram nastala kao odgovor na potrebu za sigurnom komunikacijom tokom pritiska koji je doživljavao u Rusiji. Osnovna funkcija aplikacije je enkripcija poruka, što je dizajnirao njegov mlađi brat Nikolaj.

Odgovarajući na pitanja o svojim motivima za odlazak iz Rusije i izbor UAE kao sedešta kompanije, Durov je istakao da je UAE neutralna zemlja koja se ne opredeljuje u geopolitičkim sukobima, što platformi omogućava da ostane nepristrasna i otvorena za različite ideje, koje mogu voditi ka progresu i boljem svetu za sve.

Durov je naglasio da njegova lična filozofija slobode nadilazi bilo kakvu vlasničku pohlepu – ne poseduje nekretnine, jahte ni avione, već se fokusira na očuvanje lične i korporativne autonomije u svetu koji sve više ograničava slobodu govora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA