Programeri, više nije dovoljno da završite fakultet: Evo šta vam je još potrebno kako biste našli ODLIČNO PLAĆEN posao

IT kompanijama potrebni su stručnjaci koji će za kratko vreme isporučivati visoko kvalitetne softvere, a ne programeri sa opštim znanjem

  • 4

Programiranje je i dalje jedan od najperspektivnijih poslova, kako u svetu, tako i u Srbiji. Potreba za programerima nikad nije bila veća, pa tako samo u našoj zemlji nedostaje 30.000 IT stručnjaka.

Razlozi za odabir ovog zanimanja su različiti - posla uvek ima (i tek će ga biti), visoke plate, mogućnost napredovanja...

Međutim, već neko vreme nije dovoljno završiti fakultet i dobiti diplomu kako bi se pronašao dobro plaćen posao u IT-ju. Svršeni studenti sa fakulteta izlaze sa opštim znanjem koje poslodavcima u realnom svetu i ne treba toliko. Posao je moguće naći, ali za znatno manju platu.

IT kompanijama potrebni su stručnjaci koji će za kratko vreme isporučivati visoko kvalitetne softvere i na koje će u svakom trenutku moći da se oslone. To naravno donosi i drastično veće plate.

Upravo to je glavni razlog zbog kojeg se programeri sve više okreću, takozvanoj specijalizaciji.

Ta specijalizacija ne znači nužno upisivanje master ili doktorskih studija na različitim fakultetima, već su u pitanju treninzi i kursevi pomoću kojih programeri mogu da svoje opšte znanje specijalizuju za određenu oblast.

Foto: Pixabay.com

Bilo da je u pitanju web programiranje, razvoj mobilnih aplikacija ili softvera za računare, sve to je moguće usavršiti na treninzima i kursevima JAVA-e, PHP-a, Androida, iOS-a...

Prilikom odabira ove vrste specijalizacije, bitno je obratiti pažnju na to da učenje ne bude samo teorijsko, već da ima što više prakse.

Gde možete očekivati praksu?

Foto: Profimedia/Panthermedia

Praksu je moguće očekivati na kursevima koje organizuju velike IT kompanije, kao što je na primer Comtrade. Sa više od 2.000 IT inženjera, ova kompanija pravi softverska rešenja i pruža IKT i konsalting usluge vodećim kompanijama u svetu. To je samo jedan od primera kako iz Srbije može da se radi sa najvećim kompanijama današnjice poput BMW-a, Ryanair-a, Citrix-a...

Ukoliko želite da se bavite programiranjem i budete dobro plaćeni za taj posao, savetujemo vam da dobro razmislite o usmeravanju svog već postojećeg znanja koje sigurno nije malo.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anica

    9. avgust 2017 | 16:25

    Zašto na fakultetima nema praktične nastave gde bi studenti bili osposobljeni za rsd

  • Maja

    1. septembar 2017 | 07:37

    Dovoljno je da zavrsite PMF- smer informatika ili FTN elektrotehnicki smer informatika, kursevi nisu dovoljni, informaticki smerovi na fakultetima su sasvim dovoljni. Kursisti samo upropascuju prosek Srbiji i nikako se ne mogu nazvati IT strucnjacima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA