Evo kako da postanete odličan programer

Ako ste se odlučili za karijeru u programiranju, možete da budete sigurni da će posla za vas uvek biti

  • 0

Kompanije širom sveta danas tragaju za talentovanim programerima, a njihova potraga će se, sudeći prema brojnim statističkim pokazateljima, u budućnosti još više povećati. Programeri danas imaju brojne mogućnosti, ne samo za zaposlenje, već i da biraju način na koji rade (od kuće, na daljinu, u kompaniji, puno radno vreme ili pola radnog vremena...), kao i velike mogućnosti za napredovanje.

Ako ste se odlučili za karijeru u programiranju, možete da budete sigurni da će posla za vas uvek biti. Ali... Iako kompanije traže programere, to ne znači da možete da se zaposlite bez imalo truda.

Da biste mogli da dođete do obećanog sna, morate da budete zaista dobar programer. Predstavljamo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći da postanete bolji od drugih.

Testirajte

Zašto? Svaki programer je doživeo nešto poput ovoga: u jednom uglu promenite malo koda, a u (naizgled) nepovezanom uglu nešto prestane da radi!

Gorka istina je: i novi i promenjeni kôd će neizbežno sadržati greške.

Kako da rešite ovaj problem? Koristite automatizovane testove, koji vam pomažu da stari kôd bude stabilan.

Takođe možete da odete i korak dalje i napišete testove pre nego što započnete da pišete kôd. Ovaj jednostavan savet vam može dati potpuno novu perspektivu i ideju kako da pristupite problemima.

Pregledajte kodove

Foto: Pixabay.com

Ovo je posebno važno ako budete radili u timu – bilo da ste svi u jednoj kancelariji, ili radite sa programerima širom sveta, sa kojima komunicirate preko interneta.

Kôd koji je video samo jedan programer u vašem timu jeste potencijalno loš kôd: ako se ta osoba razboli ili napusti vaš tim, niko neće znati kako ovaj deo vašeg softvera zaista funkcioniše. Pored toga, bez obzira na kvalitet rada kolege, možda su on ili ona nešto prevideli, primenjujući rešenje koje je po njima najbolje. Drugim rečima, možda vi imate bolju soluciju.

Ove probleme lako možete izbeći time što ćete svoj kôd dati na pregled i drugim članovima tima, ali ćete i vi pregledati njihove kodove. Ovaj način pisanja koda je i kontrola kvaliteta, kao i sredstvo za stvaranje kolektivnog vlasništva nad kodom u vašem projektu.

Šta treba da imate na umu? Programiranje u paru ima brojne prednosti, a jedna od njih je i ta što nećete morati da lutate internetom i tražite ljude koji će da pregledaju vaš kôd. Ovaj metod programiranja ima i brojne druge prednosti, koje su opisane u sledećem koraku.

Programirajte u paru

Zašto? Programiranje u paru je idealno sredstvo za razmenu znanja u timu. Kada u timu postoje novi ili programeri početnici i iskusniji programeri ili softverski developeri, koji sede jedan pored drugog, to je najbolji način da kao junior nešto naučite. A pošto je podučavanje odličan način da oštrite sopstvene veštine, čak i kao iskusniji programeri možete da imate koristi.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Šta treba da imate na umu? Kada se radi po ovakvom principu, svaka osoba bi trebalo neko vreme da bude za tastaturom. Ovo ne bi trebalo da postane rad po sistemu „Ja te učim, ti slušaš".

Držite se jednostavnosti

Zašto? Planiranje za nepredviđene okolnosti i mnogo unapred može da učini vaš kôd nepotrebno složenim.

Ne pokušavajte da predvidite zahteve vašeg projekta dve godine unapred – previše stvari može (a sigurno i hoće) da se promeni!

Trošićete vreme na previše kompleksno rešenje za problem koji u budućnosti može da bude sasvim drugačiji nego što ste zamislili. Naravno, sagledavanje šire slike i planiranje je korisno i ovaj savet ne znači da uopšte ne treba da planirate, samo je važno da to ne radite previše unapred.

Šta treba da imate na umu? Kada se govori o jednostavnosti, to ne treba mešati sa „brzo i aljkavo". Uvek morate da radite pažljivo i promišljeno.

Koristite dizajnerske obrasce

Foto-ilustracija: pixabay.com

Zašto? U suštini, većina programerskih problema pripada jednoj od samo nekoliko opštih kategorija. Ovi opšti problemi već su rešeni hiljadama puta – i dobro su dokumentovani u nekoliko „obrazaca dizajna". Pokušajte da napravite otklon od problema koji je pred vama i moći ćete da primenite dokazano najbolju praksu, umesto da ponovo pronalazite toplu vodu.

Šta treba da imate na umu? Primenjivanje dizajnerskih obrazaca ili šema ne bi trebalo da postane vaša redovna praksa. Ponekad, sve što je stvarno potrebno jeste nekoliko linija jednostavnog koda.

Da biste postali uspešan programer najvažnija polazišna tačka jeste vaša edukacija. Bez dobrih osnova nećete moći da napredujete, niti da nadograđujete svoje veštine. Zato je važno da znate da je za dobru obuku potrebno najmanje 12 meseci i  da stoga kratki i brzi  kursevi nisu dobro rešenje, jer mogu da vas ostave sa rupama u znanju. Više o sertifikovanim jednogodišnjim edukativnim programima kod nas možete da saznate na ovom linku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA