≫ 

Vaš poslodavac zna da želite da dignete sidro! Evo kakve nove trendove u zapošljavanju i vođenju ljudskih resursa u 2018. donose nove tehnologije

Novo doba zahteva drugačiji pristup zapošljavanju i ljudskim resursima uopšte, pa je za svakog savremenog menadžera ljudskih resursa važno da  ide u korak s vremenom

  • 0

Globalizacija, demografske promene, veći individualni izbori i tekuća tehnološka revolucija svakodnevno oblikuju novi svet rada. U njemu je, kažu eksperti, pažnja usmerena na zaposlene. Oni su sve više povezani i stalno uče nove veštine kako bi ostali zapošljivi.

Novo doba zahteva drugačiji pristup zapošljavanju i ljudskim resursima uopšte, pa je za svakog savremenog menadžera ljudskih resursa važno da  ide u korak s vremenom. Evo šta se trenutno dešava u svetu ljudskih resursa.

1. Izbor pravih tehnologija za ispunjavanje potreba i privlačenje talenata

U današnjem poslovnom okruženju neizvesnost je jedina sigurnost. Stalna promenljivost tržišta smanjuje mogućnost zapošljavanja ukoliko niste u toku. Promena dinamike zahteva brz odgovor i efikasne procese.

Kao što kompanije očekuju od kandidata da budu upoznati sa tehnologijom, kandidati isto tako očekuju od potencijalnih poslodavaca da za regrutaciju koriste određene platforme i tehnologije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Jednostavno rečeno, ukoliko su alati zastareli, kompanija rizikuje da propusti kvalifikovane i talentovane kandidate.

Očekuje se da sistemi zapošljavanja odustanu od jednostavnog praćenja kandidata kroz nekoliko krugova intervjua i priklone se sveobuhvatnijem, marketinškom i sociološkom procesu selekcije.

To znači da će HR menadžeri u budućnosti morati da budu upoznati sa izvornim alatima, analitikom i tokovima upravljanja kako bi mogli da na pravi način, ne samo privuku, već i vode i usmeravaju zaposlene.

2. Pojava analitike ljudskih resursa

Budući menadžeri za ljudske resurse ne bi trebalo da zanemare ogroman pomak koji se dogodio u oblasti analitike praćenja podataka o ljudima.

Tokom godina organizacije su napredovale od skladištenja podataka o zaposlenima u jednoj maloj arhivi do velikih analiza i izveštajnih i kontrolnih tabli, ali i do prediktivnih modela i još mnogo čega.

Foto: Pixabay.com

Korporacije i velike kompanije danas imaju takozvane prediktore za zadržavanje zaposlenih koji su ugrađeni u softver.

Neki softveri takođe mogu da među zaposlenima još tokom obuke identifikuju one koji će verovatno ostvarivati visoke performanse u radu. Isto važi i za manje talentovane. Softver preporučuje za koje zaposlene je poželjno da započnu na nižim pozicijama i sa manje odgovornim ulogama.

Kako ti ugrađeni modeli za praćenje rada i performansi zaposlenih nastavljaju da se razvijaju,  tako će HR sektori morati da zapošljavaju obrazovane pojedince koji razumeju i mogu efikasno da primene te modele.

3. Povećano angažovanje zaposlenih

Teško je pronaći i još teže zadržati talente. To je veliki izazov za mnoge kompanije.

Poslodavci zato sada sve češće uzimaju u razmatranje tehnologije koje mogu da im pomognu u ovom segmentu poslovanja, a posebno u obuci i razvoju zaposlenih, koja utiče na njihovo zadovoljstvo.

Tako mnogi idu korak dalje i istražuju načine na koje mogu da povećaju angažman široke palete demografski različitih zaposlenih.

Foto: Foter/Victor 1558

4. Sistemi za upravljanje učenjem

Sistemi za upravljanje učenjem (LMS) su stvar prošlosti.

Ono što će razlikovati organizacije jeste usvajanje novih načina učenja i rasta, kao što je na primer učenje kroz video-materijale trend koji obećava.

Kompanije se zato sve više prebacuju sa Sistema za upravljanje učenjem (LMS) na platforme za iskustvo učenja (Learning Experience Platform), koje fokus stavljaju na iskustvo u učenju, a ne na jednokratnu intervenciju.

Ovo počinje stvaranjem iskustva sa Jutjuba (Youtube) za organizaciono učenje, u kome se zaposlenima daje šansa da pretražuju i uče na osnovu relevantnih preporuka (svima poznata situacija, kada gledate video-snimak na Jutjubu pa nastavite da gledate i druge sadržaje koje vam ovaj servis preporuči sa strane), umesto što bi nam se prijavljivali na određene kurseve i slušali konačni materijal.

5. Digitalizacija procesa

Foto-ilustracija: Profimedia

Životni ciklus koji počinje od predviđanja talenata do zapošljavanja biće mnogo efikasniji u digitalizovanom okruženju.

Uvođenje platformi i alata za integraciju svih aspekata zapošljavanja (uključujući različite procene za selekciju) pomoći će razumevanju nivoa veština potencijalnog kandidata.

Istovremeno, on će obezbediti uvide neophodne za optimizovanu obuku i razvoj veština već od trenutka kada kandidat počne da radi.

Tako će jedinstvena procena koja se preduzima u trenutku izbora kandidata koristiti za analizu propusta u veštinama i planiranju obuke nakon što se taj kandidat pridruži organizaciji.

Ako smatrate da biste uživali u stvaranju jakih zaposlenih i u rukovođenju ljudima, volite psihologiju, komunikaciju i istraživanja, onda je karijera u HR-u pravi izbor za vas. Više o tome kako da postanete HR menadžer možete da saznate ovde.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA