≫ 

Pogledajte koliko novih vrsta bitcoina je nastalo iz prvobitne verzije

Kako se odvija tehnološki razvoj Bitkoina? Koliko novih vrsta Bitkoina je nastalo iz prvobitne verzije?

  • 4

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, u kolumni ove nedelje nam objašnjava koje sve nove valute je izrodio bitcoin.

Sve države koje će uskoro imati sopstvene kriptovalute

Bitcoin se, kao i druge kriptovalute, nalazi u procesu neprekidnog tehnološkog razvoja.

Koncept bitcoina kao prve kriptovalute a zatim i svih drugih zasnovan je na platformi otvorenog programskog koda. Otvoreni kod znači da je svima dostupan i da ga svako, već prema svom nahođenju i svojim potrebama, može dalje modifikovati. Kompletan programski kod za bitcoin se može pronaći na razvojnoj platformi GitHub kao i programski kod za sve druge kriptovalute.

Foto: pixabay.com/Bitcoin je izrodio mnoge druge digitalne valute

Svako od nas može slobodno da pristupi programskom kodu na GitHubu a zatim da izvrši programske izmene i tako kreira novu kriptovalutu, o čemu smo pisali u jednom od prethodnih članaka.

Kreiranje nove verzije otvorenog koda modifikovanjem prethodnog naziva se forking (eng. fork = viljuška, račva). Izraz se odomaćio i kod nas i u smislu kriptovaluta misli se na kreiranje nove valute. Kako bi se olakšalo da se kreiranjem nove kriptovalute bave i korisnici koji nemaju mnogo programerskog znanja postoje softverski alati koji nam u tome pomažu.

Jedan od najpoznatijih je Forkgen koji uz malo našeg truda automatski kreira novu kriptovalutu. Zapravo se formira nova grana blokčejna koja započinje poslednjim blokom u prethodnom lancu a započinje prvim blokom u novom lancu. Tehnološki je relativno jednostavno ali dalji postupak promovisanja nove kriptovalute zahteva veštinu i poslovnu preduzimljivost.

Foto: pixabay.com/Stvaranje nove verzije bitcoina naziva se forking

Forking se može podeliti u dve osnovne kategorije i to tvrdi (hard) forking ili meki (soft) forking. Hard forking deli jednu kriptovalutu pri čemu nastaje nova digitalna valuta i nakon toga nastavljaju da postoje dve odvojene valute. Soft forking je u suštini to isto s tim što nova valuta preuzima funkciju stare i stari blokchain se zaustavlja. Prilikom soft forkinga zapravo je reč o modifikaciji kriptovalute.

Odnosno hard forking predstavlja značajnu promenu u blokčejn protokolu i na taj način čini nevažećim prethodne blokove ili transakcije, pri čemu se vrši ažuriranje svih nodova i računara na novi blokchain protokol. Soft forking zadržava stari protokol ukoliko korisnik želi i dalje da koristi izvornu kriptovalutu.

Foto: Pixabay.com/Nažalost, samo mali broj novih valuta opstane

Bitcoin je do sada imao skoro 70 deljenja osnovne verzije! Neke od valuta koje su nastale iz primarne verzije su: Bitcoin Cash (BCH), Bitcoin Gold (BTG), BitCore (BTX), Bitcoin Private (BTCP), Bitcoin Diamond (BCD), Super Bitcoin (SBTC), BitcoinX (BCX), CLAMs (CLAM), Segwit2X (B2X) i mnoge druge.

Neki od derivata bitcoina su uspešni dok većina nije uspela da opstane kao sredstvo plaćanja. Od 69 derivata Bitkoina može se trgovati sa samo 10. Nakon lansiranja Bitcoin Cash (BCH), svi ostali derivati su imali lošije karakteristike.

Foto: Coindesk

Forking bitcoina je jednostavan. Alati kao što je Forkgen će nam pomoći u tome ali je tržišni uspeh pod velikim znakom pitanja. Moto koji koriste kreatori novih valuta je: „Fork It Till You Make It!“. Ipak, bitcoin će i dalje biti drugačiji, jer je za razliku od ostalih vođen tržištem i ima upotrebnu vrednost koju za sada nema ni jedna druga kriptovaluta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    22. april 2018 | 18:06

    Razumem šta se događa ali ne vidim kuda sve to vodi?

  • Miško

    22. april 2018 | 18:13

    Sa kim god sam pričao zna za bitkoin dok za druge valute jedva da je čuo. Bitkon prvi i najbolji!

  • Goran

    19. april 2018 | 10:51

    Lupate gluposti. Upotrebnu vrednost ima mnogo kriptovaluta a ne samo BitCoin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA