• 0

Nastanak nove kriptovalute možemo pratiti na primeru novog derivata Ethereuma

Hard Fork pred našim očima.

  • 0

Dr Goran Kunjadić, specijalista za IT bezbednost i kriptozaštitu, nam u kolumni ove nedelje otkriva kako možemo pratiti nastavak nove kriptovalute.

U prethodnim nastavcima smo pisali o nastanku novih kriptovaluta koje nastaju deljem blockhain lanca Hard Fork postupkom.

Da li je moguće hakovanje bankomata za klasične i kriptovalute?

Jedan od takvih postupaka se dešava upravo sada. Iz Ethereuma nestaje nova blockchain grana sa novim pravilima izračunavanja hash vrednosti i novim načinom verifikacije verodostojnosti transakcija. Nova pravila se značajno razlikuju od izvornog Ethereuma što će uzrokovati da blockchain grana definiše novu kriptovalutu.

Foto: Coindesk

Kako smo pominjali u prethodnim nastavcima, najnovije izmene Ethereuma pod nazivom Konstantinopolj donose mnoge novine, naročito po pitanju bezbednosti.

Nova valuta je prošla fazu razvoja posebne grane, i izvršena su testiranja pojedinih modula ponaosob. Ono što sledi je testiranje sistema kao celine kako bi se uočili i ispravili eventualni bagovi. Testiranje se vrši u testnom okruženju koje gotovo u potpunosti simulira realno okruženje.

Posebno projektovano testno okruženje za kriptovalute je Testnet, koje poseduje svoj blockchain i verno oslikava realne uslove. Za testiranje derivata Ethereuma razvijeno je okruženje - Ropsten.

Ropsten predstavlja okruženje u kome je moguće vršiti unakrsna testiranja. Iako testno okruženje predstavlja vernu kopiju originala, jedna bitna stavka se, ipak, ne može simulirati, a to je realan obim trgovine. Vreme potvrđivanja blokova se može saznati tek kada nova kriptovaluta bude u operativnoj upotrebi. Isuviše je mnogo stohastičkih činilaca u realnim transakcijama da bi mogle biti mogle biti predviđene u testovima.

Foto: Pixabay.com

Očekuje se da testiranja startuju početkom oktobra 2018. godine, i u toku su završne pripreme za predstojeće testove. Kako se i očekivalo, Konstantinopolj u sebi sadrži osobine koje ne dozvoljavaju kompatibilnost sa prethodnom kriptovalutom. Novine se, pored povećane bezbednosti, odnose i na povećanje efikasnosti na Ethereum mreži.

Kada smo govorili o „rudarenju“ kriptovaluta, konstatovali smo da što je više kriptovalute „izrudareno“ odnosno što se više neke kriptovalute nalazi u opticaju, sve je teže pronaći preostale koine jer je potrebno više izračunavanja a samim time više utrošenog vremena i električne energije. U žargonu kriptovaluta ova pojava se naziva „difficulty bomb“. Konstantinopolj omogućava da se povećani napor za „rudarenje“ nove kriptovalute odlaže, odnosno da se povećani utrošak energije i vremena dešava znatno kasnije nego što je to slučaj kod drugih kriptovaluta.

Mnogi budući „rudari“ nove kriptovalute izrazili su bojazan da specijalno projektovan hardver za „rudarenje“ kriptovaluta - ASIC (Application-Specific Integrated Circuit), neće biti tako efikasan sa predtojećim derivatom Ethereuma. Pomenimo da je ASIC projektovan prvenstveno da izračunava hash vrednosti za Bitcoin.

Nova kriptovaluta je samo jedna u nizu koji će se, sasvim izvesno, nastaviti i dalje. Svako novo grananje donosi nove izazove, nova rešenja ali i napredak tehnologije koji je nezaustavljiv.

(Telegraf.rs/Goran Kunjadić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima