• 0

CERN openlab i Comtrade potpisali novi sporazum o saradnji na sistemu za čuvanje podataka velikog obima EOS

CERN, Evropska laboratorija za fiziku elementarnih čestica, kroz svoj projekat openlab sarađuje sa vodećim svetskim IKT kompanijama i istraživačkim organizacijama koje razvijaju IKT rešenja namenjena naučnoj zajednici

  • 0

Comtrade je jedna od samo osam kompanija koje u njemu učestvuju (tu su i Huawei, Intel, Siemens i Oracle), a zadužena je za vrlo bitan projekat – olakšavanje pristupa rezultatima CERN-ovih istraživanja bilo gde u svetu.

Srbija spremna da postane punopravni član CERN-a: Potpisan Memorandum o saradnji i edukaciji nastavnika iz Srbije (FOTO)

Comtrade se još 2015. godine pridružuje CERN openlab-u i odmah preuzima brigu o EOS-u, rešenju za čuvanje podataka iz eksperimenata vršenih putem velikog hadronskog sudarača, LHC-a. CERN je prvobitno razvio ovo rešenje za podatke iz oblasti fizike, ali sada se ono sve više koristi i za podatke iz drugih naučnih disciplina.

- Na osnovu velikog iskustva u skladištenju podataka, radu sa sistemima i testiranju softvera, Comtrade sada nastavlja da unapređuje EOS, kako bi taj sistem bio još korisniji za open- source zajednicu, odnosno brojne naučnike koji svakodnevno pristupaju CERN-ovim podacima istovremeno, nasumično i kroz veliki broj otvorenih fajlova, napominje Alberto Di Meglio, šef CERN openlab-a.

Foto: Promo

Tokom 2016. godine, Comtrade je, kao prvi korak, obezbedio pouzdane setove za instalaciju i brzo uspostavljanje EOS-a. Po sada potpisanom sporazumu, Comtrade će u narednim mesecima uspostaviti usluge tehničke podrške i završiće detaljno korisničko uputstvo.

- EOS ne samo da pruža elastičan i prilagodljiv open-source prostor za ono što je nama najvažnije - čuvanje i obradu podataka - već je on samo jezgro rešenja za sinhronizaciju i deljenje podataka CERN-a. Zato sa žarom nastavljamo uspešnu saradnju sa inženjerima iz Comtrade-a na daljem poboljšavanju i unapređivanju softvera za korisničku zajednicu EOS- a,“kaže Luca Macetti, kordinator ovog projekta.

Iscrpna petodelna dokumentacija, koju su sačinili inženjeri iz Comtrade-a, biće uskoro objavljena na CERN-ovom zvaničnom EOS portalu (eos.cern.ch).

- Kroz ovaj rad, razvijamo nove funkcionalnosti, kao što je dokumentacija za automatsko instaliranje i za korišćenje EOS-a, što će biti velika pogodnost za CERN i sve koji koriste ovo rešenje. U međuvremenu, Comtrade prikuplja znanje o EOS-u. Kroz ovaj proces, postaćemo visoko kvalifikovani izvor tehničke podrške za sve redovne korisnike EOS-a“, izjavio je Gregor Molan, šef Odeljenja za istraživanje i razvoj u Comtrade-u.

Doprinos Comtade-a je značajan. Foto: Promo

Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik Comtrade-a, odlučio je 2015. godine da Comtrade treba da se pridruži CERN openlab-u, u petoj fazi ovog projekta (2015-2017). Ta odluka je zaživela kroz redovan rad vrsnih mladih inženjera, kojima je pokrovitelj Comtrade. Važnost njihovog rada je očigledan. Podaci dobijeni iz eksperimenata LHC-a, kojih ima oko 50 petabita godišnje (1 petabit = 1024 terabita), se čuvaju i analiziraju pomoću globalne mreže računara. Ova 'Svetska LHC računarska mreža' (WLCG) se sastoji od 170 računarskih centara raspoređenih u 42 države. EOS hiljadama istraživača širom sveta omogućava pristup podacima iz eksperimenata LHC-a u gotovo realnom vremenu.

Tri godine kasnije, CERN je u mogućnosti da lakše pruža LHC zajednici pouzdan prostor za čuvanje i brz dotok podataka i da podrži njene nezapamćene potrebe u sferi obrade, distribucije i analize podataka. Istovremeno, Comtrade, poznat po nepogrešivom inženjeringu u domenu komercijalnog softvera, podigao je ovom zapaženom saradnjom sa CERN-om svoju sposobnost da podrži i open-source zajednicu.

Comtrade se 2015. godine pridružio CERN openlab-u. Foto: Promo

Evropski IKT konglomerat Comtrade razvija napredni poslovni softver i globalno distribuira rešenja na više od petnaest tržišta u Severnoj Americi, Evropi, Aziji i Australiji. Sistemske integracije i distribucija uređaja dopunjuju ovu glavnu aktivnost. Poslednjih godina, edukacija, mediji i potrošačka elektronika zaokružuju Comtrade-ov bogati portfolio. Comtrade zapošljava više od 1000. softver inženjera i ima odličnu reputaciju u obezbeđivanju kvaliteta i testiranju.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja CERN je vodeća svetska laboratorija za istraživanja u domenu fizike elementarnih čestica. Osnovana 1954. godine, sada ima 22 države članice i nekoliko država sa statusom pridruženih članova ili sličnim. Iz sedišta u Ženevi, CERN upravlja mrežom sudarača čestica, čiji eksperimenti proizvode desetine petabita podataka godišnje. Poznat je i kao organizacija u kojoj je, pre više od četvrt veka, nastala najveća svima dostupna globalna računarska mreža - Veb.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima