Nacionalna služba za zapošljavanje izabrala Code centar za IT specijalizaciju na tenderu za projekat "Prekvalifikuj se za IT"

U saradnji sa obrazovnim centrima u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) sprovodi projekat „Prekvalifikuj se za IT“ od 2017. godine, pružajući šansu polaznicima da pronađu novi posao, i u njemu – pronađu sebe

  • 0
Foto: Promo/Code

Code by Comtrade je ove godine izabran da organizuje i realizuje obuku za preko 300 polaznika, u okviru pet najaktuelnijih IT programerskih specijalizacija. Zbog toga će, pored redovnih obuka Code centra koje su počele polovinom septembra, uskoro početi i edukacija koja se sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

NSZ očekuje da će za barem 50% polaznika biti obezbeđena praksa koja obuhvata 20 radnih dana u kompaniji Comtrade, regionalnom IT lideru s kojim Code centar ima blisku saradnju.

Foto: Promo/Code

Selekcija polaznika za IT obuke podeljena je u dve faze. Prva faza podrazumevala je psihološku procenu i test poznavanja engleskog jezika, a sprovela ju je Nacionalna služba za zapošljavanje. Nakon toga, u Code centru je obavljena druga faza testiranja za pet od šest odabranih obuka. Više od 1.000 kandidata prošlo je kroz Code centar tokom sedam dana, a zanimljivo je napomenuti da za prolazak kroz selekciju nije bilo neophodno stručno predznanje polaznika.

Cilj druge faze testiranja bila je procena sposobnosti kandidata za primenu logičkog pristupa rešavanju problema, kao i poznavanje engleskog jezika. Test se sastojao od 70. pitanja, od kojih je svako bilo praćeno sa više ponuđenih odgovora.

Foto: Promo/Code

Rezultati prve faze već su dostupni na sajtu na OVOM linku, dok će rezultati druge faze biti ubrzo objavljeni.

Polaznike koje prođu selekciju u Code centru čeka šestomesečna obuka podeljena na 400 veoma intenzivnih časova u grupama od po dvadesetak polaznika. Nastava obuhvata teorijski deo i praktično osposobljavanje na zadacima koji su zasnovani na praksi kompanije Comtrade.

Foto: Promo/Code

Uporedo sa inicijativom Nacionalne službe za zapošljavanje, Code centar od 17. septembra sprovodi svoje redovne obuke u manjim mentorskim grupama. Do polovine oktobra počeće i sve ostale obuke, što uključuje i stručno osposobljavanje u saradnji sa NSZ-om.

Imajući u vidu broj kandidata i raznovrsnu ponudu znanja, očekuje se da će već u narednih 6 meseci veliki broj učesnika steći IT veštine. Ovo je u skladu i sa Nacionalnom strategijom razvoja i podrške IT industriji, ali i sa potrebama tržišta rada. Više informacija o redovnim obukama i radionicama iz oblasti IT specijalizacije možete pronaći na sajtu Code centra: code.edu.rs. Takođe, sve informacije o akciji Nacionalne službe za zapošljavanje pogledajte na OVOM linku.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA