• 0

Nacionalna služba za zapošljavanje izabrala Code centar za IT specijalizaciju na tenderu za projekat "Prekvalifikuj se za IT"

U saradnji sa obrazovnim centrima u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) sprovodi projekat „Prekvalifikuj se za IT“ od 2017. godine, pružajući šansu polaznicima da pronađu novi posao, i u njemu – pronađu sebe

  • 0

Foto: Promo/Code

Code by Comtrade je ove godine izabran da organizuje i realizuje obuku za preko 300 polaznika, u okviru pet najaktuelnijih IT programerskih specijalizacija. Zbog toga će, pored redovnih obuka Code centra koje su počele polovinom septembra, uskoro početi i edukacija koja se sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

NSZ očekuje da će za barem 50% polaznika biti obezbeđena praksa koja obuhvata 20 radnih dana u kompaniji Comtrade, regionalnom IT lideru s kojim Code centar ima blisku saradnju.

Foto: Promo/Code

Selekcija polaznika za IT obuke podeljena je u dve faze. Prva faza podrazumevala je psihološku procenu i test poznavanja engleskog jezika, a sprovela ju je Nacionalna služba za zapošljavanje. Nakon toga, u Code centru je obavljena druga faza testiranja za pet od šest odabranih obuka. Više od 1.000 kandidata prošlo je kroz Code centar tokom sedam dana, a zanimljivo je napomenuti da za prolazak kroz selekciju nije bilo neophodno stručno predznanje polaznika.

Cilj druge faze testiranja bila je procena sposobnosti kandidata za primenu logičkog pristupa rešavanju problema, kao i poznavanje engleskog jezika. Test se sastojao od 70. pitanja, od kojih je svako bilo praćeno sa više ponuđenih odgovora.

Foto: Promo/Code

Rezultati prve faze već su dostupni na sajtu na OVOM linku, dok će rezultati druge faze biti ubrzo objavljeni.

Polaznike koje prođu selekciju u Code centru čeka šestomesečna obuka podeljena na 400 veoma intenzivnih časova u grupama od po dvadesetak polaznika. Nastava obuhvata teorijski deo i praktično osposobljavanje na zadacima koji su zasnovani na praksi kompanije Comtrade.

Foto: Promo/Code

Uporedo sa inicijativom Nacionalne službe za zapošljavanje, Code centar od 17. septembra sprovodi svoje redovne obuke u manjim mentorskim grupama. Do polovine oktobra počeće i sve ostale obuke, što uključuje i stručno osposobljavanje u saradnji sa NSZ-om.

Imajući u vidu broj kandidata i raznovrsnu ponudu znanja, očekuje se da će već u narednih 6 meseci veliki broj učesnika steći IT veštine. Ovo je u skladu i sa Nacionalnom strategijom razvoja i podrške IT industriji, ali i sa potrebama tržišta rada. Više informacija o redovnim obukama i radionicama iz oblasti IT specijalizacije možete pronaći na sajtu Code centra: code.edu.rs. Takođe, sve informacije o akciji Nacionalne službe za zapošljavanje pogledajte na OVOM linku.

(Telegraf.rs/ PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima