1

Ako želite da budete efikasan softverski developer, ne zaboravite na ovih 5 stvari

Jedan od osnovnih ciljeva svakog biznisa jeste povećanje produktivnosti. Što je efikasnija osoba ili proces, to je potrebno manje vremena za završetak projekta.

Kompjuter, Programiranje, Kod
Foto: Pixabay.com

Prirodni nusprodukt povećane produktivnosti je povećanje zarade. U svetu razvoja softvera, „svoting“  (intenzivan rad u kome se postiže mnogo za kratak rok) nije ništa novo. Ponekad je to zbog kratkih rokova za projekte, a ponekad usled potrebe za izmenama u poslednjem trenutku pre nego što se novi proizvod ili usluga pokrenu. Ali često je to zbog individualnih programera koji nisu pravilno obučeni u smislu efikasnosti.

Efikasnost je ključ za lakši rad i odličan finalni proizvod. Skot Stajner, izvršni direktor kompanije „UM Technologies“, podelio je za magazin „Forbs“ nekoliko saveta koji softverskim developerima mogu da pomognu da postanu efikasniji u svom poslu.

Stvorite radno okruženje bez ometanja

Foto: Pixabay.com

„Zvuči kao nešto što se podrazumeva, zar ne? Često posmatram stolove na svom radnom mestu, uključujući i svoj“, kaže Stajner. „Neuredan sto često znači i nered u umu.“

To je važnije na psihološkom nivou nego na pojavnom, ali Stajner savetuje da održavate red u svom radnom prostoru.

Da biste stvorili prijatno radno okruženje, razmotrite šta je neophodno za efikasno funkcionisanje i uklonite sve nepotrebne stavke. To ne znači da treba da uklonite samo fizički nered. Neprekidni podsetnici, e-mail, obaveštenja o trenutnim porukama ili obaveštenja sa društvenih mreža takođe su glavna distrakcija koja može da pojede vaše vreme. Isključite ih i odredite vreme za proveru e-maila i telefonskih poziva i poruka.

„Ako je pitanje hitno, osoba kojoj ste potrebni naći će način da privuče vašu pažnju“, kaže Stajner.

Razgovor i buka na radnom mestu takođe mogu biti neki od faktora koji utiču na efikasnost i produktivnost. „Mnogi naši programeri blokiraju eksternu buku slušajući muziku preko slušalica“, kaže Stajner. „To je obično i znak ostalima da ne treba da ih uznemiravaju, jer su duboko u nekom poslu“.

Strategija planiranja sa krajnjim ciljevima u umu

Foto: Pixabay.com

Kada znate šta treba da bude željeni proizvod, Stajner savetuje da još pre nego što se približite tastaturi i počnete sa razvojem, zapišete neophodne korake.

U zavisnosti od projekta, počnite sa gotovim proizvodom i radite unazad. Neverovatno je šta sve možete da otkrijete iz ovog procesa, kao na primer, da određeni kôd možete ponovo da koristite. Kada planirate svoj projekat, radite na manjim delovima, jer to pojednostavljuje proces i omogućava više ponovnog korišćenja koda.

I zapamtite da treba da se držite svojih ciljeva. Ponekad programeri na putu pronalaze detalje koji ih inspirišu za potpuno novi projekat. Napišite beleške o novim idejama, ali vratite se na projekat na kome radite i dovršite ga.

„Analogija koja mi je korisna jeste da mislim kao pisac koji smišlja i pravi neku skicu priče pre nego što zapravo dođe do procesa samog pisanja. Otkrio sam da to pojednostavljuje radni tok, pogotovo kada radim na kontrolisanim delovima da bih postigao željeni ishod“, kaže Stajner.

Komunicirajte sa timom

Foto: Pixabay.com

Kao i u svemu ostalom u životu, komunikacija je ključna i u razvoju softvera. Stajner savetuje svim programerima, a pogotovo onima koji su vođe tima, da se uvere da je svima u timu apsolutno jasno na čemu treba raditi svakoga dana.

Takođe proverite da li vaš tim ima vremena da komunicira među sobom. U određenim fazama razvoja, razni ljudi mogu imati ideje ili iskustva koji mogu pomoći bržem sprovođenju projekta. Takođe je važno, ističe Stajner, da napravite i održavate fasciklu sa zajedničkim dokumentima sa rešenjima kojima mogu pristupiti svi u timu. Ova praksa može pomoći u tome da uštedite dragoceno vreme prilikom razvoja budućih projekata.

„U našoj kompaniji redovno ažuriramo zajedničku fasciklu rešenja i razvili smo prilično referentan vodič, koji će sigurno nastavljati da nam štedi vreme i u radu na budućim projektima“, kaže Stajner.

Učite više od najnovije tehnologije

Foto: Pixabay.com

Za programera softvera se podrazumeva da je apsolutno neophodno da bude u toku sa aktuelnom tehnologijom. Ali Stajner ističe i da će dodatna edukacija o sveukupnom poslovanju i klijentima još više povećati efikasnost. To je zato što ćete na ovaj način biti informisani o najnovijim trendovima u vašoj industriji, o tome koje inovativne alate koriste drugi, i pružaće vam se mogućnost da se umrežavate i ciljate potencijalne partnere ili talente ako je potrebno.

Saznajte koja se kompanija čime bavi i izgradite snažan odnos sa svim svojim klijentima, savetuje Stajner. Dok radite sa klijentima, saznajte nešto o njihovoj industriji. „To vam može vratiti klijente i doneti nove. A ako ste jednom navikli da treba da naučite nešto o svakom klijentu, to vam u budućnosti neće biti problem“, ističe on.

Vodite računa o svom zdravlju i naučite kada da se zaustavite

Foto: Pixabay.com

Održavanje zdravlja je još jedan osnovni princip koji se često zanemaruje. Zdrav životni stil doprinosi zdravoj karijeri, pa se pobrinite da vodite računa o sebi, savetuje Stajner.

Jedite pravilno, vežbajte i obezbedite sebi dovoljno sna. Vaš životni stil je u direktnoj vezi sa efikasnošću u  radu. Ako gurate sebe do granica iscrpljenosti, to je samo kontraproduktivno.

Softverska industrija je poznata po svojim neumornim radnicima koji rade do granica koje su opasne po zdravlje. Iako početni deo posla može izgledati produktivan, na kraju će se svako preterivanje odraziti na vas i fizički i mentalno, ističe Stajner. To može na kraju otežati napredak i rad u narednih nekoliko dana, pa čak i duže.

„Umesto preterivanja, trudite se da svakodnevno budete produktivni. Stvari će se odvijati lakše i efikasnije, a isto će biti i sa vama“, savetuje Stajner.

Ako želite posao u ovoj odlično plaćenoj i visoko cenjenoj industriji, sva potrebna znanja i veštine možete da steknete i putem edukativnih programa koji su najbrži i najefikasniji način učenja, jer su koncentrisani na praktičan rad, a teorija je svedena na minimum. Ali obratite pažnju, ako želite da steknete znanja koja će vam omogućiti da se zaposlite kao softverski developer, obuka mora da traje najmanje 12 meseci.

Više o takvim obukama kod nas saznajte na ovom linku.

Tagovi: Edukacija, efikasnost, kod, Produktivnost, Programeri, Programiranje, saveti, Softver, Uspeh

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • R
    Red,rad i disciplina

    Za sve je potrebna organizacija.Bilo da se kreci,bilo da se postavljaju plocice ili da se pise program,dizajnira sajt,organizacija mora postojati!

Srednjoškolci, učestvujte na kreativnim vikend-radionicama na Fakultetu savremenih umetnosti (BESPLATNO)

Učenje na daljinu: Evo kako da uspešno učite onlajn

Kako da dobar prodavac postane uspešan menadžer?

Kompletan vodič za buduće preduzetnike: Pet koraka za započinjanje sopstvenog posla

ŠTA JE BOLJE ZA KARIJERU - master diploma ili međunarodno priznati sertifikat?

Da li su insajderski napadi najveća pretnja po bezbednost sistema?

POČINJE PORODIČNI VIKEND: Roditelji, dovedite svoje mališane u Beograđanku da se dobro zabavite i učite kroz igru

PORODIČNI VIKEND U SAVREMENOJ: Dobra zabava i nova znanja za celu porodicu

DOBRO DOŠLI, PRVACI: Otvoren je upis u prvi razred u Savremenoj osnovnoj školi

Kakve su najnovije promene u bitcoin tehnologiji i zašto je rudarenje sve manje efikasno i skuplje?

FINSKI MODEL OBRAZOVANJA DOSTUPAN JE I U SRBIJI: OŠ Savremena počinje sa radom

Doktor Nestorović otkriva: "Siromaštvo izaziva stres, a stres smanjuje inteligenciju" (VIDEO)

Ovako izgleda testiranje za upis budućih prvaka u školu

Kako zaštititi pristup kripto novčaniku?

Evo kako da najlakše započnete uspešan biznis iz sopstvenog doma - i jedna greška koju nikako ne smete da napravite

Apple Heart Study ili jedna jabuka na dan

Talentovani ste i kreativni? Učestvujte na konkursu FSU i osvojte vredne nagrade!

Evo kako da najlakše koristite "srpska" slova na vašem Android telefonu

Evo kako da se nosite sa strahom od poslovnog neuspeha ako ste rešili da postanete preduzetnik

Otkrivamo kako funkcioniše najnovija tehnika napada na bitcoin „Dust Attack“ - i kako da ga sprečite

Uskoro će svaki vaš CV prvo čitati veštačka inteligencija i određivati da li ste dovoljno dobri za određeni posao, ali i govoriti vašem šefu da je došlo vreme da vas nagradi

Zašto su PR menadžeri zaljubljeni u svoj posao? Uspešni otkrivaju šta im ne da da napuste posao

Dođite na izložbu profesora i studenata FSU u Galeriji „X Vitamin” – ulaz je besplatan!

BESPLATAN WEBINAR: Naučite kako se kreiraju uspešne SEO kampanje

Značaj obrade informacija na tržištu kripto valuta

4 navike uspešnih pisaca marketinških sadržaja

Zašto je važno u koju će osnovnu školu ići vaše dete?

SRBIJI NEDOSTAJE 30.000 IT STRUČNJAKA – Sada je najbolje vreme da započnete IT karijeru

Decentralizacija platformi za trgovanje kripto valutama

Ovih 8 marketinških taktika će obeležiti 2019. godinu

U OVOME SMO NAJBOLJI: Srbija prva na svetu po broju frilensera!

Koliko su platforme za kripto valute osetljive na hakerske napade?

Kako postati glumac u Srbiji?

Živeti od umetnosti? Da, moguće je! Evo zašto bi trebalo da postanete grafički dizajner

IZUZETAN USPEH NAŠE DECE: Matija i Jana među 3% NAJBOLJIH KEMBRIDŽ učenika NA SVETU, a pored toga stižu da osvajaju medalje u veslanju i golfu!

Besplatna tribina za nastavnike i roditelje: Kako kontrolisati asocijalno ponašanje dece?

Kakva je budućnost blockchain tehnologije?

Želite da postanete programer? Stručnjak iz Majkrosofta savetuje šta treba znati pre nego što počnete da učite

Dizajnerski trendovi koji će obeležiti 2019. godinu

Pripremite se BESPLATNO za prijemni!

Da li će svi Samsungovi telefoni narednih generacija biti prilagođeni kripto valutama?

"Zuki" se vrti na sve strane, čim mu priđu sa upaljenim blicem mobilnog telefona: Učenici osmislili kako da uštede energiju (VIDEO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima