Da li imate sposobnost kritičkog mišljenja? Proverite kojih 10 osobina ono podrazumeva

Ajnštajn, Henri Ford, Marija Kiri, Frojd… svojim kritičkim mišljenjem su oblikovali savremeno razumevanje života.

  • 1

Kritičko mišljenje je ono koje problemu prilazi racionalno i trudi se da ga što više pojasni, a zatim logički poveže sa rešenjem ili krajnjim ciljem. To je mnogo više od posedovanja znanja o nekoj oblasti – ono je pre svega pristup koji vodi do najboljeg mogućeg zaključka.

Oni koji razmišljaju kritički neprestano unapređuju svoja znanja i spremni su da sami ulože napore da bi nešto saznali. Upravo zbog toga su odlični stratezi i još bolji lideri.

A šta ih zapravo odlikuje?

Opservacija

Foto: Profimedia

Ovo je veština koju usvajate u najranijem dobu: mogućnost da posmatranjem zaključite kako određene stvari funkcionišu. Koncentrisani ste na detalje i podatke prihvatate svim čulima. S vremenom, opservacija vodi do boljeg uvida u svet oko vas i njegovog dubljeg razumevanja.

Radoznalost

Odlika svakog dobrog menadžera. Zaključke ne donose samo na osnovu onoga što vide, već se uvek pitaju šta je dovelo do takvog stanja i pristupa. Radoznalost kasnije dovodi do otvorenosti za nove ideje i vuče vas ka tome da produbite svoja znanja.

Objektivnost

Oni koji razmišljaju kritički umeju da u većini situacija ostanu objektivni u odnosu na činjenice koje su im pružene. Svaku od informacija prihvataju s naučne strane i žele da sami provere njenu istinitost.

Naravno, nemoguće je biti potpuno objektivan, jer vas oblikuju tačka gledišta, životno iskustvo i perspektiva iz koje nastupate. Ipak, svest o tome je prvi i najvažniji korak ka tome da uspete da budete nepristrasni – koliko god je moguće.

Introspekcija

To je sposobnost da razumete zašto o određenim stvarima mislite baš na način na kakav ih poimate. Tako primećujete koja znanja vam možda nedostaju i kojim problemima pristupate sa zadrškom ili predrasudama. I tako dolazite do pravih rešenja.

Analitika

Analitičko mišljenje ne postoji bez kritičkog, i obrnuto. To je vaša sposobnost da analizirate informacije koje imate i razložite ih na prostije činioce i tako zaključite kako i zašto zajedno funkcionišu (ili ne funkcionišu).

Relevantnost

Ilustracija: Profimedia

Važno je koje informacije posedujete, ali i od koga ste ih dobili. Sposobnost da ih razdvojite i njima se koristite u skladu sa njihovom važnošću jedna je od osnovnih odlika kritičkog mišljenja.

Empatija

Iako deluje da je saosećajnost u suprotnosti sa kritičkim pristupom, zapravo je potpuno suprotno. Bez empatije biste svim činjenicama pristupali naučno i hladno, ne uzimajući u obzir nasleđe, društvene okolnosti i uopšte ljudski faktor. U današnjem poslovanju problem uvek treba sagledavati iz svih uglova.

Odmerenost

Ovo znači da nemate prema svima isti odnos i isti pristup. Kao što ste svesni sopstvenih snaga i slabosti, isto tako treba da umete da ih primetite i kod drugih i da se u skladu sa tim ponašate. Umeće da prepoznate ko će na koji način najbolje doprineti ostvarenju cilja jeste odlika vrhunskih lidera.

Izazovi

Nijedno stanje ne prihvatate kao konačno i spremni ste da ukažete na greške koje se dugo ponavljaju ili na probleme koji se uvek rešavaju na isti način – a možda postoji mnogo bolji.

Kreativnost

Ne pristajete na standardna rešenja ako znate da postoje bolja. Uvek sagledavate širu sliku i svesni ste posledica onoga što radite. Želite da isprobate nove načine, makar se oni na kraju pokazali i kao pogrešni.

Osim toga, vrlo je važno da aktivno slušate i umete da jasno iznesete svoj plan ili ideje. Tako poslovni ciljevi prestaju da budu problemi i postaju projekti, koji se zajedničkim zalaganjem lako (ili mnogo lakše) dešavaju i ostvaruju.

Naravno, kao i sve druge važne stvari – uspeh u kritičkom mišljenju se uči i traži uloženo vreme i napor. Ali kritičko mišljenje se može trenirati. Zato je sada pravi trenutak da počnete školovanje za mendžera i izbrusite svoje veštine kritičkog mišljenja kroz rad na praktičnim projektima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA