0

Želite da radite kao programer frilenser? Ovo su sve prednosti i mane takvog posla

Rad slobodnog programera nudi mnoge povoljnosti.

Programiranje
Foto: Pixabay.com

Iako neke od pozitivnih strana proizilaze iz fleksibilne prirode posla, druge se odnose specifično na programiranje. Međutim, koliko god da deluje oslobađajuće, rad frilensera ne podrazumeva samo da nemate kancelarijski prostor u koji morate da idete svakog dana.

Evo kako stvarno izgleda rad jednog slobodnog programera.

Najbolje i najgore u radu frilensera

Kada radite samostalno, možete da uživate u mnogim nagradama. Neke od njih su fleksibilno radno vreme, zatim visoke stope plaćanja i potencijal za rad na daljinu. Ipak, treba pomenuti i neke loše strane samostalnog rada: morate sami sebi da uplaćujete beneficije, nemate sigurnu platu bez obzira na to koliko radite i ponekad možete da se osetite usamljeno, mada ovo za neke programere nije problem nego prednost.

Pravila rada na daljinu

Foto: Pixabay.com

Mo Long, pisac i urednik tehnološkog portala „Make Use Of“, koji radi kao frilenser na daljinu već duže vreme, ističe: „Ponekad radim u mojoj kancelariji (čitajte: pola moje spavaće sobe), ali uglavnom radim iz zajedničkih, takozvanih co-working radnih prostora. Ako ste ikada radili od kuće čak i samo jedan dan, biće vam jasno koliko je važno da imate radni prostor.”

Prednosti ove vrste rada su u tome što možete da radite u vreme koje vam najviše pogoduje, da preskočite dugotrajnu vožnju do posla, ne morate da nosite garderobu koju ne volite već ono što želite. „Rad na daljinu može doneti i znatnu finansijsku uštedu samim tim što štedite gorivo”, dodaje Long.

I to nije sve. Kako otkriva Forbs, rad na daljinu može da dovede do povećanja produktivnosti i poboljšanog zdravlja. Programeri koji rade na daljinu su poželjni i u kompanijama jer, kako navodi Forbs, zaposleni koji rade na daljinu ređe napuštaju kompaniju, a osim toga, kompanije štede dosta novca na godišnjem nivou zahvaljujući tome što nisu dužni da obezbede prostor, računare i druga sredstva za rad...

Ono što je važno kada se radi na daljinu jeste da kompanija bude što transparentnija u politici poslovanja. Treba da imate u vidu i to da će u frilenserskom aranžmanu komunikacija biti obimnija, jer je neophodno da se svi utom aranžmanu uvere da su na istoj strani.

Ova komunikacija se može obavljati i putem imejla i putem Skajpa ili sličnih aplikacija, u zavisnosti od zadataka i problema.

Kako je biti sam svoj šef

Kao programer frilenser, vi ćete biti sami svoj šef.

Isto važi i za to ako radite kao samostalni programer i ako pokrenete svoju firmu. Naravno, imaćete klijente, ali oni će vam biti više saradnici nego menadžeri, objašnjava Long. To znači da je neophodno da vi budete sposobni da upravljate sopstvenim vremenom i sredstvima. Autonomija je dobra jer možete u potpunosti sami da određujete koje račune ćete da plaćate, odnosno šta vam jeste potrebno, a šta vam nije baš neophodno.

Rad sa raznim alatima i tehnologijama

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Napravite domaće sredstvo za čišćenje tastature

S obzirom na to da se niste obavezali određenoj kompaniji, ne morate nužno da se uklapate u određenu ulogu niti da pratite neki rigidni sistem pravila.

Umesto toga, imate priliku da se specijalizujete i radite u nekoliko oblasti, kao na primer, sistemski administrator, Java programer i stručnjak za JavaScript. Možete da radite na raznim projektima, ako po svaku cenu želite da izbegnete specijalizaciju.

Međutim, treba da imate na umu da je specijalizovanje za određenu oblast, kako ističe Long, ponekad bolje jer može da donese više posla i novca. Oba puta imaju svoje dobre i loše strane, pitanje je šta vi želite. Kao što je objasnio Devin Sijartas, koji radi kao slobodni programer već više od 16 godina i vlasnik je kompanije „Nacredata LLC“: „Ono što mi je zabavno u radu sa tehnologijom jeste to što stalno učim kako da rešim probleme. [...] Stalno se pojavljuju nove stvari, toliko često da je za neke ljude to sve previše. Primetio sam da se neki programeri, naročito novi programeri, zaglave u razmišljanju ‘Ja sam JavaScript programer’, ili ‘Ja sam Ruby on Rails programer’. Oduvek sam bio zainteresovan za to da učim o svim alatima, a onda shvatim šta se najbolje isplati u ovom trenutku."

Suština je u tome da, kada ste frilenser, možete da koristite alate, jezike i tehnologije po sopstvenom izboru.

Vreme za lične projekte

Aplikacija o kojoj neprestano mislite i želite da je razvijate, ali nemate vremena, jer imate fiksno radno vreme, može da postane realnost kada radite kao frilenser, ističe Long. Možda ćete imati više vremena zahvaljujući činjenici da ga ne gubite u saobraćaju ili na besmislenim sastancima, a svoje projekte možete da radite i kao odmor od projekata koje radite za klijente.

Bilo da želite da pokrenete svoj blog, kreirate aplikaciju ili snimate tutorijale, kao frilenser ćete uvek imati vremena za takve aktivnosti. To je velika prednost frilensinga.

Plate nezavisnih programera

Foto: Pixabay.com

Ako želite da budete slobodni programer, treba da budete spremni na to da će vaša plata varirati.

U zavisnosti od projekta, možete se dogovoriti o određenom iznosu, možete da naplaćujete na sat ili prihvatite nešto između. Ako budete dovoljno pažljivi i strpljivi u komunikaciji, možete naplatiti pristojnu cenu, kaže Long. Često će se dešavati da dobijate više po satu nego što biste u bilo kojoj kompaniji za istu ulogu.

Razmišljajte i o tome da će biti i perioda kada možda nećete imati posla, pa imajte i to na umu kada prilagođavate svoje cene. Klijenti to mogu da razumeju i prihvate pošto i sami štede novac tako što unajmljuju vas kao spoljnog saradnika umesto da angažuju radnika sa punim radnim vremenom. S obzirom na to da klijenti štede novac tako što ne plaćaju redovno kancelariju ili opremu poput laptopa ili desktopa, oni često mogu da priušte više troškova u kraćem vremenu.

Bilo da želite da radite kao frilenser ili da se zaposlite u nekoj kompaniji, potreban vam je određeni nivo veština u programiranju. Zato je važno da trajanje obuke bude najmanje 12 meseci. Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam obezbede veštine i znanja koja su potrebna da biste radili kao profesionalac.

Više o  sertifikovanim jednogodišnjim obukama kod nas saznajte ovde.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Edukacija, Freelance, frilens, Pogodnosti, posao, Programiranje, saveti, Sloboda

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Evo kako da najlakše koristite "srpska" slova na vašem Android telefonu

Evo kako da se nosite sa strahom od poslovnog neuspeha ako ste rešili da postanete preduzetnik

Otkrivamo kako funkcioniše najnovija tehnika napada na bitcoin „Dust Attack“ - i kako da ga sprečite

Uskoro će svaki vaš CV prvo čitati veštačka inteligencija i određivati da li ste dovoljno dobri za određeni posao, ali i govoriti vašem šefu da je došlo vreme da vas nagradi

Zašto su PR menadžeri zaljubljeni u svoj posao? Uspešni otkrivaju šta im ne da da napuste posao

Dođite na izložbu profesora i studenata FSU u Galeriji „X Vitamin” – ulaz je besplatan!

BESPLATAN WEBINAR: Naučite kako se kreiraju uspešne SEO kampanje

Značaj obrade informacija na tržištu kripto valuta

4 navike uspešnih pisaca marketinških sadržaja

Zašto je važno u koju će osnovnu školu ići vaše dete?

SRBIJI NEDOSTAJE 30.000 IT STRUČNJAKA – Sada je najbolje vreme da započnete IT karijeru

Decentralizacija platformi za trgovanje kripto valutama

Ovih 8 marketinških taktika će obeležiti 2019. godinu

U OVOME SMO NAJBOLJI: Srbija prva na svetu po broju frilensera!

Koliko su platforme za kripto valute osetljive na hakerske napade?

Kako postati glumac u Srbiji?

Živeti od umetnosti? Da, moguće je! Evo zašto bi trebalo da postanete grafički dizajner

IZUZETAN USPEH NAŠE DECE: Matija i Jana među 3% NAJBOLJIH KEMBRIDŽ učenika NA SVETU, a pored toga stižu da osvajaju medalje u veslanju i golfu!

Besplatna tribina za nastavnike i roditelje: Kako kontrolisati asocijalno ponašanje dece?

Kakva je budućnost blockchain tehnologije?

Želite da postanete programer? Stručnjak iz Majkrosofta savetuje šta treba znati pre nego što počnete da učite

Dizajnerski trendovi koji će obeležiti 2019. godinu

Pripremite se BESPLATNO za prijemni!

Da li će svi Samsungovi telefoni narednih generacija biti prilagođeni kripto valutama?

"Zuki" se vrti na sve strane, čim mu priđu sa upaljenim blicem mobilnog telefona: Učenici osmislili kako da uštede energiju (VIDEO)

BESPLATNA RADIONICA: Baš sve što treba da znate kada tražite posao

Novi malware koji napada Mac i Chrome pretraživače i preuzima podatke o kripto valutama

BESPLATNO ZA SVE SREDNJOŠKOLCE: Zimska škola programiranja i dizajna

ZABORAVITE NA NEZAPOSLENOST: Ovaj plan vas vodi do odlično plaćenog IT posla

BESPLATNO U POZORIŠTE: Prijavite se i gledajte „Izbiračicu” u Narodnom!

Koliko je IOTA bezbedna?

Evo kako da najlakše personalizujete komunikaciju na društvenim mrežama

Internet marketing: Kako znati da li ga radite dobro

4 trenda u dizajnu logotipa za 2019. godinu

Da li su na pomolu novi koncepti digitalnog novca?

Konkurs FSU za prijem u radni odnos nastavnika

Zimski OPEN DAY u Code centru za IT obuke

Izaberite najbolji telefon za navigaciju uz pomoć koga ćete stići gde god zamislite

Četiri načina da iskoristite veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja

Interaktivne, kreativne i edukativne radionice za decu od 5 do 12 godina: Prijavite se za besplatan Porodični dan u Savremenoj

Ovo se ne uči na fakultetu – šta sve posle obuke rade uspešni programeri!

4 pravila kojih morate da se pridržavate ako želite da budete uspešan samostalni programer

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima