≫ 

Želite da radite kao programer frilenser? Ovo su sve prednosti i mane takvog posla

Rad slobodnog programera nudi mnoge povoljnosti.

  • 0

Iako neke od pozitivnih strana proizilaze iz fleksibilne prirode posla, druge se odnose specifično na programiranje. Međutim, koliko god da deluje oslobađajuće, rad frilensera ne podrazumeva samo da nemate kancelarijski prostor u koji morate da idete svakog dana.

Evo kako stvarno izgleda rad jednog slobodnog programera.

Najbolje i najgore u radu frilensera

Kada radite samostalno, možete da uživate u mnogim nagradama. Neke od njih su fleksibilno radno vreme, zatim visoke stope plaćanja i potencijal za rad na daljinu. Ipak, treba pomenuti i neke loše strane samostalnog rada: morate sami sebi da uplaćujete beneficije, nemate sigurnu platu bez obzira na to koliko radite i ponekad možete da se osetite usamljeno, mada ovo za neke programere nije problem nego prednost.

Pravila rada na daljinu

Foto: Pixabay.com

Mo Long, pisac i urednik tehnološkog portala „Make Use Of“, koji radi kao frilenser na daljinu već duže vreme, ističe: „Ponekad radim u mojoj kancelariji (čitajte: pola moje spavaće sobe), ali uglavnom radim iz zajedničkih, takozvanih co-working radnih prostora. Ako ste ikada radili od kuće čak i samo jedan dan, biće vam jasno koliko je važno da imate radni prostor.”

Prednosti ove vrste rada su u tome što možete da radite u vreme koje vam najviše pogoduje, da preskočite dugotrajnu vožnju do posla, ne morate da nosite garderobu koju ne volite već ono što želite. „Rad na daljinu može doneti i znatnu finansijsku uštedu samim tim što štedite gorivo”, dodaje Long.

I to nije sve. Kako otkriva Forbs, rad na daljinu može da dovede do povećanja produktivnosti i poboljšanog zdravlja. Programeri koji rade na daljinu su poželjni i u kompanijama jer, kako navodi Forbs, zaposleni koji rade na daljinu ređe napuštaju kompaniju, a osim toga, kompanije štede dosta novca na godišnjem nivou zahvaljujući tome što nisu dužni da obezbede prostor, računare i druga sredstva za rad...

Ono što je važno kada se radi na daljinu jeste da kompanija bude što transparentnija u politici poslovanja. Treba da imate u vidu i to da će u frilenserskom aranžmanu komunikacija biti obimnija, jer je neophodno da se svi utom aranžmanu uvere da su na istoj strani.

Ova komunikacija se može obavljati i putem imejla i putem Skajpa ili sličnih aplikacija, u zavisnosti od zadataka i problema.

Kako je biti sam svoj šef

Kao programer frilenser, vi ćete biti sami svoj šef.

Isto važi i za to ako radite kao samostalni programer i ako pokrenete svoju firmu. Naravno, imaćete klijente, ali oni će vam biti više saradnici nego menadžeri, objašnjava Long. To znači da je neophodno da vi budete sposobni da upravljate sopstvenim vremenom i sredstvima. Autonomija je dobra jer možete u potpunosti sami da određujete koje račune ćete da plaćate, odnosno šta vam jeste potrebno, a šta vam nije baš neophodno.

Rad sa raznim alatima i tehnologijama

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Napravite domaće sredstvo za čišćenje tastature

S obzirom na to da se niste obavezali određenoj kompaniji, ne morate nužno da se uklapate u određenu ulogu niti da pratite neki rigidni sistem pravila.

Umesto toga, imate priliku da se specijalizujete i radite u nekoliko oblasti, kao na primer, sistemski administrator, Java programer i stručnjak za JavaScript. Možete da radite na raznim projektima, ako po svaku cenu želite da izbegnete specijalizaciju.

Međutim, treba da imate na umu da je specijalizovanje za određenu oblast, kako ističe Long, ponekad bolje jer može da donese više posla i novca. Oba puta imaju svoje dobre i loše strane, pitanje je šta vi želite. Kao što je objasnio Devin Sijartas, koji radi kao slobodni programer već više od 16 godina i vlasnik je kompanije „Nacredata LLC“: „Ono što mi je zabavno u radu sa tehnologijom jeste to što stalno učim kako da rešim probleme. [...] Stalno se pojavljuju nove stvari, toliko često da je za neke ljude to sve previše. Primetio sam da se neki programeri, naročito novi programeri, zaglave u razmišljanju ‘Ja sam JavaScript programer’, ili ‘Ja sam Ruby on Rails programer’. Oduvek sam bio zainteresovan za to da učim o svim alatima, a onda shvatim šta se najbolje isplati u ovom trenutku."

Suština je u tome da, kada ste frilenser, možete da koristite alate, jezike i tehnologije po sopstvenom izboru.

Vreme za lične projekte

Aplikacija o kojoj neprestano mislite i želite da je razvijate, ali nemate vremena, jer imate fiksno radno vreme, može da postane realnost kada radite kao frilenser, ističe Long. Možda ćete imati više vremena zahvaljujući činjenici da ga ne gubite u saobraćaju ili na besmislenim sastancima, a svoje projekte možete da radite i kao odmor od projekata koje radite za klijente.

Bilo da želite da pokrenete svoj blog, kreirate aplikaciju ili snimate tutorijale, kao frilenser ćete uvek imati vremena za takve aktivnosti. To je velika prednost frilensinga.

Plate nezavisnih programera

Foto: Pixabay.com

Ako želite da budete slobodni programer, treba da budete spremni na to da će vaša plata varirati.

U zavisnosti od projekta, možete se dogovoriti o određenom iznosu, možete da naplaćujete na sat ili prihvatite nešto između. Ako budete dovoljno pažljivi i strpljivi u komunikaciji, možete naplatiti pristojnu cenu, kaže Long. Često će se dešavati da dobijate više po satu nego što biste u bilo kojoj kompaniji za istu ulogu.

Razmišljajte i o tome da će biti i perioda kada možda nećete imati posla, pa imajte i to na umu kada prilagođavate svoje cene. Klijenti to mogu da razumeju i prihvate pošto i sami štede novac tako što unajmljuju vas kao spoljnog saradnika umesto da angažuju radnika sa punim radnim vremenom. S obzirom na to da klijenti štede novac tako što ne plaćaju redovno kancelariju ili opremu poput laptopa ili desktopa, oni često mogu da priušte više troškova u kraćem vremenu.

Bilo da želite da radite kao frilenser ili da se zaposlite u nekoj kompaniji, potreban vam je određeni nivo veština u programiranju. Zato je važno da trajanje obuke bude najmanje 12 meseci. Kraći kursevi jednostavno ne mogu da vam obezbede veštine i znanja koja su potrebna da biste radili kao profesionalac.

Više o  sertifikovanim jednogodišnjim obukama kod nas saznajte ovde.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA