0

Da li znate koja je razlika između softverskog inženjera i developera?

Neki izrazi u oblasti informatike vrlo su zbunjujući za mnoge. Neki redovno i koriste te termine, ali često ne znaju njihovo tačno značenje.

Programiranje
Foto: Pixabay.com

Softverski developer i softverski inženjer su dva primera takvih termina. Čak i osobe koje se bave informacionim tehnologijama često ne znaju da vam kažu koja je tačno razlika i koje su specifičnosti ovih zanimanja.

Ako se interesujete za softvere i planirate karijeru u ovom polju, za vas ćemo u nastavku definisati razvoj softvera i softverski inženjering, jedan po jedan, u nadi da ćemo vam tako pomoći da shvatite koji biste od ovih poslova zapravo voleli da radite.

Šta je softversko inženjerstvo?

Foto: Pixabay.com

Softverski inženjer je osoba koja mora dobro da razume programske jezike.

Ona razvija i održava softverske aplikacije i sisteme koji odgovaraju potrebama korisnika. Softverski inženjeri moraju da imaju sposobnost da prikažu logično, strukturirano razmišljanje koje pomaže da se odmah identifikuje najveći deo grešaka.

Osoba koja preuzima tu ulogu mora da ima izvrsnu percepciju, da obraća pažnju na detalje, da ima veštine rešavanja problema i dobre komunikacijske sposobnosti. Softverski inženjeri primenjuju principe inženjerstva, informatike i matematike za dizajn i razvoj softvera.

Pojam softverski inženjer nije postojao pre sredine šezdesetih godina dvadesetoga veka. Često su ove osobe bile povezivane sa programerima ili programerima softvera. Ali čak ni do dan-danas ne postoji egzaktna definicija i opis posla softverskog inženjera.

Objašnjenje za to možemo početi da tražimo i u samom imenu ovog zanimanja: za softverske inženjere zapravo ne može da se kaže da su pravi inženjeri, kao što su to, na primer, građevinski, mašinski, elektrotehnički i druge slične inženjerske profesije. Reč inženjer u nazivu ove profesije zapravo služi  da opiše da je inženjerski zadatak da gradi softver od nule. Izgleda logično, jer to je upravo ono što inženjeri rade – dizajniraju i grade.

Šta je razvoj softvera?

Foto: Pixabay.com

Procesi osmišljavanja, specifikacije, projektovanja, programiranja, dokumentovanja, testiranja i ispravljanja grešaka, koji su uključeni u kreiranje i održavanje aplikacija, okvira ili drugih softverskih komponenata, naziva se razvoj softvera.

To je proces pisanja i održavanja izvornog koda, ali u širem smislu, on uključuje sve što se dešava između pravljenja koncepta željenog softvera do njegove konačne manifestacije, ponekad u planiranom i strukturiranom procesu.

Stoga, razvoj softvera može uključivati istraživanje, razvoj, izradu prototipa, modifikaciju, ponovnu upotrebu, reinženjering, održavanje ili bilo koje druge aktivnosti koje za rezultat imaju softverske proizvode.

Softver može da se razvija za razne svrhe, da zadovolji specifične potrebe određenog klijenta ili biznisa za njihove potencijalne korisnike, ili za ličnu upotrebu.

Razvoj ugrađenog softvera podrazumeva razvoj softvera koji se koristi za kontrolu potrošačkih proizvoda i zahteva da se proces razvoja integriše sa kontrolisanim fizičkim proizvodom.

Sistemski softver se zasniva na aplikacijama i samom procesu programiranja i često se razvija zasebno. Postoje mnogi pristupi upravljanju softverskim projektima, poznati kao modeli, metodologije, procesi razvoja životnog ciklusa softvera. Primera radi, model „vodopada“ je tradicionalna verzija, a postoje i novije varijante agilnog razvoja softvera.

Koja je razlika između softverskog inženjera i softverskog developera?

Foto: Pixabay.com

Potreba za boljom kontrolom kvaliteta procesa razvoja softvera dovela je do nastanka softverskog inženjeringa, čiji je cilj da primeni sistemski pristup koji je prikazan u inženjerskoj paradigmi u procesu razvoja softvera.

Drugim rečima, ono što softverski inženjeri rade jeste proces u okviru razvoja softvera. Ova dva procesa su povezana i nikada neće postojati jedan ako drugi ne postoji.

Inženjeri rade razvoj softvera i kontinuiranim razvojem mogu izraditi napredniji i složeniji softver. Softverski developer je osoba koja se bavi činjenicama procesa razvoja softvera. Njihov posao uključuje projektovanje, implementaciju i testiranje softvera.

Softverski inženjer, s druge strane, jeste praktičar softverskog inženjeringa. Oni primenjuju principe inženjeringa na dizajn, razvoj, održavanje, testiranje i procenu softvera i sistema koji prave računare ili nešto što sadrži softverski rad.

Oba ova zanimanja su vrlo važna u savremenom svetu i za koju god karijeru da se odlučite, nećete pogrešiti. Stručnjaci iz obe ove oblasti su veoma traženi. Za koje god zanimanje da se odlučite, sve potrebne veštine i znanja možete da steknete putem edukativnih programa, koji traju mnogo kraće od  fakulteta. Ali budite pažljivi, prekratki kursevi ne mogu da vam obezbede dovoljnu količinu znanja i prakse. Za dobru obuku je potrebna najmanje jedna godina. Više o sertifikovanim edukativnim programima u oblasti razvoja softvera i softverskog inženjeringa kod nas saznajte ovde.

(Telegraf.rs)

Tagovi: Edukacija, kod, posao, softverski developer, softverski inzenjer

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Dođite na izložbu profesora i studenata FSU u Galeriji „X Vitamin” – ulaz je besplatan!

BESPLATAN WEBINAR: Naučite kako se kreiraju uspešne SEO kampanje

Značaj obrade informacija na tržištu kripto valuta

4 navike uspešnih pisaca marketinških sadržaja

Zašto je važno u koju će osnovnu školu ići vaše dete?

SRBIJI NEDOSTAJE 30.000 IT STRUČNJAKA – Sada je najbolje vreme da započnete IT karijeru

Decentralizacija platformi za trgovanje kripto valutama

Ovih 8 marketinških taktika će obeležiti 2019. godinu

U OVOME SMO NAJBOLJI: Srbija prva na svetu po broju frilensera!

Koliko su platforme za kripto valute osetljive na hakerske napade?

Kako postati glumac u Srbiji?

Živeti od umetnosti? Da, moguće je! Evo zašto bi trebalo da postanete grafički dizajner

IZUZETAN USPEH NAŠE DECE: Matija i Jana među 3% NAJBOLJIH KEMBRIDŽ učenika NA SVETU, a pored toga stižu da osvajaju medalje u veslanju i golfu!

Besplatna tribina za nastavnike i roditelje: Kako kontrolisati asocijalno ponašanje dece?

Kakva je budućnost blockchain tehnologije?

Želite da postanete programer? Stručnjak iz Majkrosofta savetuje šta treba znati pre nego što počnete da učite

Dizajnerski trendovi koji će obeležiti 2019. godinu

Pripremite se BESPLATNO za prijemni!

Da li će svi Samsungovi telefoni narednih generacija biti prilagođeni kripto valutama?

"Zuki" se vrti na sve strane, čim mu priđu sa upaljenim blicem mobilnog telefona: Učenici osmislili kako da uštede energiju (VIDEO)

BESPLATNA RADIONICA: Baš sve što treba da znate kada tražite posao

Novi malware koji napada Mac i Chrome pretraživače i preuzima podatke o kripto valutama

BESPLATNO ZA SVE SREDNJOŠKOLCE: Zimska škola programiranja i dizajna

ZABORAVITE NA NEZAPOSLENOST: Ovaj plan vas vodi do odlično plaćenog IT posla

BESPLATNO U POZORIŠTE: Prijavite se i gledajte „Izbiračicu” u Narodnom!

Koliko je IOTA bezbedna?

Evo kako da najlakše personalizujete komunikaciju na društvenim mrežama

Internet marketing: Kako znati da li ga radite dobro

4 trenda u dizajnu logotipa za 2019. godinu

Da li su na pomolu novi koncepti digitalnog novca?

Konkurs FSU za prijem u radni odnos nastavnika

Zimski OPEN DAY u Code centru za IT obuke

Izaberite najbolji telefon za navigaciju uz pomoć koga ćete stići gde god zamislite

Četiri načina da iskoristite veštačku inteligenciju za kreiranje sadržaja

Interaktivne, kreativne i edukativne radionice za decu od 5 do 12 godina: Prijavite se za besplatan Porodični dan u Savremenoj

Ovo se ne uči na fakultetu – šta sve posle obuke rade uspešni programeri!

4 pravila kojih morate da se pridržavate ako želite da budete uspešan samostalni programer

Comtrade System Integration i Microsoft postali partneri i u regionu

Kako da kreirate sadržaj koji će ljudi čitati?

Kako Google kao najmoćnija IT kompanija utiče na bezbednost kripto valuta?

Zašto bi trebalo da postanete programer i kako da to postignete

Sve što bi trebalo da znate o programiranju pre nego što počnete da učite

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima