Vreme za promene? Otkrijte da li ste prerasli svoj posao

Kažu da svemu lepom nekad dođe kraj. Tako je i sa vašim (nekadašnjim) poslom iz snova.

  • 1
startup, start-up, start up, rayvoj, uspeh, posao, racunari, kompjuteri, programeri, programiranje Foto: Pixabay

Često se dešava da u jednom trenutku, nekada i nakon više godina na istom poslu, koji vas je ispunjavao – sve postane previše lako i počnete probleme da rešavate automatski.

Mnogi kojima se ovo dogodi naprosto potisnu unutrašnji glas koji im govori da je vreme za promenu, najčešće iz straha da na narednom poslu neće biti onako kako zamišljaju.

Ako zaista ne verujete svom osećaju i instinktu, postoje i spoljašnji znaci koji jasno ukazuju na to da su vam u poslu potrebne velike izmene.

Nema izazova

Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo je najjasniji znak da vas posao više ne ispunjava. Više nemate šta da naučite i skoro da sve možete da završite zatvorenih očiju. I sve počinje da liči na situaciju iz filma „Dan mrmota“.

Najgore što može da se dogodi vašem profesionalnom životu jeste da vam postane dosadno. Jer tada stagnirate, a s vremenom će ono što radite krenuti silaznom putanjom. Za razvoj karijere nema ničeg goreg od pomisli da je jutro i opet treba da krenete na posao koji ne volite.

Čak i da dobijete više dana odmora, povišicu ili bolju kancelariju, zadovoljstvo će biti kratkotrajno. A kada konačno odlučite da nešto promenite, biće vam žao što to niste uradili mnogo ranije.

Nema promena

Najlakše rešenje za promenu posla bez menjanja poslodavca jeste proširenje svojih dužnosti. Ali kako da to izvedete?

Pokušajte sa sledećim: opišite sebi posao iz snova, u skladu sa svojim znanjem i iskustvom.

Budite što precizniji: šta bi sve bila vaša zaduženja, koliku platu biste želeli, da li biste radili samostalno ili biste bili deo tima… Onda preklopite sadašnji posao sa idealnim. Konačno, sagledajte da li postoji način da sadašnji posao proširite tako da postane baš ono što želite.

Ukoliko takva mogućnost ne postoji, možda je vreme da potražite nešto drugo.

Nema uzbuđenja

Foto: Pixabay.com

Ukoliko postoji posao koji biste mogli da radite (a ne radite ga) i od same pomisli na to se osmehnete, ozbiljno se zapitajte šta zapravo čekate.

Kada radite ono što volite, vaš pristup je drugačiji. Sve pobede su veće i značajnije, svi problemi i neuspesi deluju rešivo. Nećete biti nesrećni ako na radnom mestu treba da ostanete duže, a vašu strast prema poslu svi će primetiti. Tako će se i vaše mogućnosti za dalje napredovanje povećati.

Ima boljih ponuda

Ako dobijate ponude da promenite posao, posebno ako aktivno ne tražite drugo zaposlenje, to je znak da je vaš trud primećen i da ste poželjan kandidat – nažalost, kod drugog poslodavca.

Činjenica je da svi pre ili kasnije prerastu svoj posao i zaduženja, ali problem je ako to niko ne primećuje u njihovoj matičnoj kompaniji.

Međutim, ako drugih ponuda nema a vi ste nezadovoljni, počnite da se upoznajete s ponudom poslova. Boljih zaposlenja uvek ima, ali prvi korak je da vi sami želite promenu. Jer svaki novi posao nosi i rizike. Možda se ne uklopite, možda je obim posla preveliki, možda ipak nemate dovoljno znanja… Zato budite spremni. Unapredite sebe i učinite da budete za poslodavce najbolji izbor na tržištu. A to čak ne mora ni da ometa vaš sadašnji posao, jer uvek možete da učite kada vama odgovara.

Svako propuštanje prilike za napredovanje je izgovor, bez izuzetka. Ako verujete u sebe – rizikujte. Jer bez rizika nema ni dobitka. Ali to već i sami znate.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    4. januar 2019 | 11:55

    Eh, koliko puta sam ga prerastao. Nažalost ovo nije Amerika, ovde smo srećni ako imamo bilo kakav posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA