• 1

Zašto je važno u koju će osnovnu školu ići vaše dete?

Odabir prave škole je jedna od najvažnijih stvari koju možete da uradite za vaše dete

  • 1

Dete vam ove godine polazi u prvi razred i već vas hvata panika? Opravdano! Odnos prema učenju koji postavi u osnovnoj školi odrediće da li će biti uspešno ili ispod proseka, pokazuju istraživanja. Zapravo, prva četiri razreda su najvažnija, a evo i zašto.

Postoji značajna razlika u uspehu između dece koja su pohađala dobru osnovnu školu i one koja su išla u lošiju, pokazuje istraživanje Instituta za edukaciju, koje prenosi Gardijan.

Jednostavno: dobra osnovna škola je temelj bez koga se ne može uspeti.

Ovo istraživanje je pratilo više od 3.000 dece od trenutka kada su počeli obrazovanje do petog razreda osnovne škole. Rezultati su nedvosmisleno pokazali da dobro obrazovanje u periodu od 6. do 11. godine ima veći uticaj na kasniji akademski napredak nego genetsko nasleđe ili pol. U osnovnoj školi kvalitet nastave direktno utiče na socijalno ponašanje i intelektualni razvoj dece, tvrde istraživači.

Deca koja pohađaju bolju osnovnu školu pokazuju bolje rezultate i napredak u drugoj ključnoj fazi (nakon 11. godine) nego deca sa sličnim karakteristikama koja su pohađala manje efikasnu školu, rekli su istraživači.

Profesorka Pam Samons sa Univerziteta u Notingemu, jedan od vodećih istraživača ističe:

„Analize potvrđuju važnost ranih iskustava i moćne kombinacije doma i osnovne škole u poboljšanju učenja dece.”

Zašto je važno da upišete dete u dobru osnovnu školu?

Izbor dobre osnovne škole je važan zato što će učitelji i nastavnici nadograđivati ono što ste vi kao roditelji izgradili u najranijem detinjstvu, a posebno zato što treba zajedno da nastavite da ulažete u razvoj detetove ličnosti i talenata. I pripremite ga za uspešnu budućnost.

Važno je da detetu obezbedite najbolje osnovno obrazovanje zato što:

– u nižim razredima osnovne škole postavljaju se temelji, stvara navika i razvija ljubav i pozitivan odnos prema školi, učenju i profesionalnom razvoju uopšte; tada se razvija sklonost ka celoživotnom usavršavanju, dok se greške i propusti nastali u osnovnoj školi kasnije mnogo teže ispravljaju;
– godišnji napredak u učenju koji se ostvari u ovom periodu daleko je veći nego napredak u svim kasnijim godinama;
– činjenica da li je dete naučilo da čita tečno i sa razumevanjem do trećeg razreda predstavlja jasnu predikciju njegovog školskog i profesionalnog uspeha u budućnosti;
– deca u slabijim školama su do trećeg razreda u tolikom zaostatku za svojim vršnjacima iz boljih škola da ih nikada ne sustignu;
– pohađanje dobre osnovne škole ima većeg uticaja na detetov uspeh u budućnosti od njegovog porekla ili pola.

Učenici privatnih škola u prednosti

Iako će mnogi roditelji lakše izdvojiti novac za privatnu srednju školu ili fakultet, smatrajući da je osnovna škola manje važna jer su deca tada mala, to je najveća greška koju mogu da naprave. Pravo vreme da brinete o obrazovanju svog deteta upravo je upis u prvi razred osnovne škole. Novac koji investirate u osnovnoškolsko obrazovanje vašem detetu vratiće se višestruko, kroz uspešnu budućnost.

Pored toga, za razliku od državnih škola, koje su dužne da upišu učenike sa određene teritorije bez obzira na shvatanja, vaspitanje i poreklo, u privatnu školu dolaze deca roditelja koji se slažu sa principima škole.

Kako izabrati pravu školu?

Najbolja škola je ona u kojoj će posvećeni učitelji i nastavnici vašem detetu pomoći da postavi zdrave osnove i navike u učenju. Škola koja će mu omogućiti da razvije svoj pun potencijal. Jedino se u tom slučaju investicija isplati, jer to zaista predstavlja ulaganje u budućnost deteta. Upravo takva škola sada postoji i na Novom Beogradu: Savremena osnovna škola.

Foto: Promo

Savremena osnovna škola je nastala na temeljima Savremene gimnazije i International School Savremene, sa akreditacijom Ministarstva prosvete Republike Srbije i Univerziteta u Kembridžu.

Spoj nacionalnog obrazovanja i prestižnog Kembridž školovanja omogućiće vašem detetu da kroz dva akreditovana programa – Nacionalni ili Kombinovani, nastavu na srpskom i engleskom jeziku i rad sa posvećenim učiteljima i nastavnicima stekne kvalitetnu bazu i neka od najvažnijih znanja i veština za život i rad u 21. veku.

U Savremenoj roditelji su ravnopravan partner u školovanju i vaspitanju svog deteta i redovno iznose predloge za unapređenje njihovog školovanja. Putem portala za roditelje, e-dnevnika, SMS servisa za obaveštavanje roditelja i redovnih izveštaja o uspehu mogu redovno pratiti napredak svog deteta. Stoga su oni uvek sigurni da škola na najbolji način nadograđuje osnove koje su oni postavili.

Kompletan razvoj dečje ličnosti i priprema za uspeh u 21. veku

Savremena je škola okrenuta budućnosti i kao takva potpuno priprema učenike za uspešan život u 21. veku. Časovi su dinamični i interdisciplinarni i obogaćeni savremenom tehnologijom kako bi deca učila kroz zabavu, od početka naučila da povezuju znanja iz različitih oblasti i razvila pozitivan odnos prema nastavi.

Pored usvajanja novih znanja, učenici imaju priliku i da otkrivaju i razvijaju svoje talente, druže se i šire vidike kroz bogat program dodatnih aktivnosti u školi, sportske i rekreativne aktivnosti, kao i posete različitim kulturnim događajima.

Savremena je u svakom pogledu podsticajno okruženje za razvoj punog potencijala učenika i obrazovanje za uspeh u 21. veku.

Pobrinite se na vreme za budućnost svog predškolca!

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    Jako poucan i edukativan clanak , za razvoj i nacin pripreme nase dece za buduci zivot.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima