≫ 

Apple Heart Study ili jedna jabuka na dan

Nova kolumna dr Nenada Dikića otkriva budućnost brige o našim srcima, i najverovatnije će se nalaziti na našem zglobu

  • 1

Naslov kao šala ili istina. Nekada se verovalo da jedna jabuka čini zdravlje, a danas je proizvođač pametnih telefona Apple pokrenuo istraživanje u koje je uključio 419.297 vlasnika Apple satova.

Od 2017. do marta 2019. godine tačno 2.161 (otprilike 0,5%) učesnika primilo je obaveštenje da ima nepravilan puls. Ovo obaveštenje su ređe dobili korisnici mlađi od 40 godina (0.16 % upozorenja), a mnogo češće oni stariji od 65 godina (više od 3 % upozorenja). Čak 57% svih korisnika koji su primili upozorenje zatražilo je medicinsku pomoć.

Kod učestalih obaveštenja, aplikacija Apple Heart Study zakazala je telemedicinsku konsultaciju sa američkom kompanijom Well, koja je odlučivala da li će poslati sedmodnevni telemetrijski flaster za praćenje EKG-a učesniku. Telemetrijski flaster kontinuirano snima i skladišti otkucaje srca koje analiziraju medicinski stručnjaci BioTel Heart i na kraju izdaju dijagnostički nalaz.

Foto: Tanjug/AP

Ukupno 658 učesnika je dobilo flaster, a njih 450 ih je vratilo na analizu. Poređenjem zapisa sa Apple satova i prikupljenih EKG-a kod 71% korisnika pronađena je pozitivna prediktivna vrednost. U 84% slučajeva, korisnici su imali atrijanu fibrilaciju (apsolutnu aritmiju ili fibrilaciju pretkomora).

Koliko je to značajno, najbolje govori činjenica da je atrijalna fibrilacija takav poremećaj ritma koji može da bude povezan sa oboljenjima kao što su srčana slabost, koronarna bolest, oboljenja srčanih zalistaka ili povišen krvni pritisak. Njena suština je nepravilan srčani ritam, a tegobe i simptomi se kreću od potpuno asimptomaskih do kardiogenog šoka.

Printskrin: Apple.com

Inače ideja da se prati srčani ritam ljudi pomoću mobilnih telefona nije nastala tako davno. Američko udruženje kardiologa je razmatralo mogućnost postojanja aplikacije na pametnom telefonu koja prati srčani ritam tokom 2016 godine, a Apple je već u martu 2019 predstavio prve rezultate.

S druge strane Huawei nije radio na kardiovaskularnom sistemu, ali je pre nekoliko dana sproveo operaciju jetre na eksperimentalnoj životinji u bolnici udaljenoj 50 km od Kineskog Južnoistočnog istraživačkog instituta zahvaljujući 5G tehnologiji. Cela procedura je trajala oko 60 minuta. Hirurške rane su bile uredne, a stanje operisane životinje je bilo stabilno.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za doping kontrolu Antidoping agencije Srbije Foto: Privatna arhiva

Iako ulazimo u digitalno doba, ipak ne zaboravite da pojedete jednu jabuku na dan, dok ih još ima na zemlji.

(Telegraf.rs/Nenad Dikić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA