• 0

Ovo je programski jezik broj 1. koji morate da naučite ako želite dobar posao i platu

JavaScript je, po godišnjem istraživanju StackOverflow-a za 2018. godinu, programski jezik broj 1. po upotrebi među ispitanicima i trenutno najdominantniji programski jezik na vebu.

  • 0

Šta je zapravo front-end?

Definicija front-enda kaže da je to pretvaranje podataka u grafički prikaz (interfejs) korišćenjem HTML-a, CSS-a, i JavaScript-a, kako bi korisnik mogao da vidi željene podatke i da sa njima vrši interakciju. Dakle, front-end development se odnosi na stvaranje svega što korisnici vide na internetu.

CODE, tablet

Foto: Unsplash

Iskoristili smo priliku da se bolje upoznamo sa ovom temom u Code centru za IT obuke i saznali smo par interesantnih stvari. Naime, HTML i CSS nisu zapravo programski jezici – ni po svojoj definiciji, ni po funkciji, a ni po rečima jednog predavača front-enda Code centra. JavaScript nudi mnogo veću širinu i mnogo više opcija, te se iz tog razloga na front-end obuci Code centra stavlja veći fokus na JavaScript nego na HTML i CSS. Zapravo, pomoću JavaScript-a možeš da kreiraš celu HTML strukturu i da manipulišeš HTML elementima.

Od pomenutih, HTML je nastao prvi i znači „jezik za označavanje hiperteksta“ (Hypertext Markup Language). Njime se određuje struktura veb stranica, pozicioniranjem elementa na stranici od vrha na dole. HTML-om se ne može odrediti boja, veličina teksta itd. osim u nekoj vrlo osnovnoj meri.

Pretpostavljamo da je ljudima vremenom dojadilo da posećuju te suvoparne stranice, pa se neko setio da bi lepo bilo omogućiti njihovo dizajniranje. Iz tog razloga je nastao CSS i omogućio da elementi mogu da se postavljaju levo, desno, jedni preko drugih, da im se dodaju boje, pozadine, menjaju fontovi i još mnogo toga.

Na kraju je nastao JavaScript, jer kombinacija HTML-a i CSS-a omogućavaju samo stvaranje skoro sasvim statičkih veb stranica. Ljudi vole interakciju, kako između sebe, tako i sa svetom oko sebe. Isto važi i na vebu. JavaScript je omogućio stvaranje novih, neverovatnih veb stranica, unoseći funkcionalnosti, kretanja, pa čak i animacije na sajtovima. Baš zbog toga, statičke stranice imaju mnogo manju posećenost od dinamičkih.

Zaslužena popularnost

CODE front-end

Foto: Promo/CODE

JavaScript je, po godišnjem istraživanju StackOverflow-a za 2018. godinu, programski jezik broj 1. po upotrebi među ispitanicima i trenutno najdominantniji programski jezik na vebu. Međutim, njegova popularnost nije prouzrokovana samo njegovom dominacijom na vebu, već se iza kriju i neki vrlo popularni framework-ovi, među kojima su Angular.js, React.js (razvijen od strane Facebooka) i Node.js – koji omogućava da se JavaScript upotrebljava čak i za back-end na vrlo efikasan način.

Čak su 3 od 4 najpopularnija frameworka na svetu upravo JavaScript framework-ovi. To već govori dovoljno o popularnosti samo po sebi, ali, šta su zapravo framework-ovi? Framework-ovi postoje u mnogim programskim jezicima i predstavljaju već napravljene, univerzalne pakete funkcionalnosti, alata, biblioteka koda itd. koje korisnik može da upotrebi i prilagodi svojim potrebama, bez potrebe da piše ceo kod iz početka.

Framework-ovi znatno olakšavaju i ubrzavaju posao programerima i jasno je zašto su popularni kao alat za razvoj. Isti onaj već pomenuti profesor rekao je da se kodiranje više svodi na uklapanje već napisanog koda nego na suvoparno pisanje redova. Odjednom ova profesija zvuči primaljivije, zar ne?

Kad se na ove pomenute informacije doda to da je već juniorska plata za ovo zanimanje znatno iznad srpskog proseka i da programeri u ¾ slučajeva imaju klizno radno vreme, zaključak može da bude samo da je ovo super opcija za sve koje misle da je programiranje za njih. Naglasak je naravno na tome da li je programiranje za vas. To najviši zavisi od ličnih afiniteta, nekih predispozicija i naravno, volje.

Po čemu se razlikuje Code centar

CODE, laptop

Foto: Promo/CODE

Obuke su intenzivne i ako niste potpuno posvećeni savladavanju materije, neće vam biti lako. Ako ne ponavljate kod kuće ono što ste čuli na času, neće se novo znanje upiti na pravi način i teže će vam biti svaki naredni čas da savladavate nove stvari.

Sveukupno, prekvalifikacija u IT sektor nije jednostavan poduhvat, ali ovom prilikom ćemo citirati istog onog profesora koji kaže: „ako ne boli, znači da nije dobro!“. Bilo koji posao ili struku da želite da savladate, da li to bilo za vodoinstalatera ili bankara, bilo bi potrebno da odvojiti vreme za savladavanje teorije i prakse tog posla, pa bi tek onda mogli da se bavite time.

Ono što je zagarantovano u programiranju je da ćete sigurno raditi za računarom (kancelarijski posao), bićete vrlo dobro plaćeni (pogotovu za naše standarde) i imaćete prostora da se usavršavate i napredujete. Kakve sajtove ćete naučiti da pravite zavisi od vas, a na kakvim raditi, zavisi od vaših budućih klijenata ili poslodavca.

Bez obzira, Front-end razvoj pruža moćne mogućnosti i ponekad daje neverovatne rezultate. Za inspiraciju i uvid u to kakvi se sve sajtove daju napraviti, možete posetiti www.awwwards.com gde se nalaze najbolje rangirani. Ako želite da naučite da pravite sajtove i to što pre, ne gubite vreme, već iskoristite priliku da upišete obuku u Code centru koja počinje ove jeseni i iskoristite sve prednosti koje vam nudimo.

(Telegraf.rs/PR)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima