• 0

Digitalna Srbija najavila izveštaj o stanju srpskog startap ekosistema na konferenciji Heapcon

Ovaj izveštaj je logični sledeći korak Digitalne Srbije koja je ranije ove godine inicirala uključivanje Beograda i Novog Sada na mapu najvažnijeg svetskog istraživanja o startap ekosistemima

  • 0
Adam Kovac, Digitalna Srbija

Foto: Digitalna Srbija

Inicijativa "Digitalna Srbija" premijerno je predstavila prvi sveobuhvatni izveštaj o stanju domaćeg startap ekosistema učesnicima regionalne konferencije Heapcon održane 26. i 27. septembra u Beogradu. Predstavnici ove neprofitne organizacije dali su prvi uvid u rezultate softverskim inženjerima i drugim digitalnim stručnjacima okupljenim na ovoj konferenciji kako bi se prikupili dodatni komentari, dok će kompletan izveštaj biti javno dostupan krajem oktobra.

Ovaj izveštaj je logični sledeći korak Digitalne Srbije koja je ranije ove godine inicirala uključivanje Beograda i Novog Sada na mapu najvažnijeg svetskog istraživanja o startap ekosistemima koje širom sveta sprovodi američka organizacija Startup Genome, a koje je pokazalo da u ova dva grada ima između 200 i 400 startapa i da su u najvećoj meri fokusirani na blockchain tehnologiju i razvoj video igara.

Izveštaj daje detaljniju sveobuhvatnu sliku srpskog startap ekosistema u čijem centru se nalaze inovativni tehnološki biznisi, ali uključuje i druge aktere kao što su korporacije, univerziteti, organizacije za podršku startapima, investicioni fondovi, itd. U njemu će se naći dosta do sada nepoznatih i neobjavljenih podataka, pa će biti koristan i onima koji su dobro upoznati sa domaćim ekosistemom, ali i onima koji tek žele da ga razumeju.

- Ono što je ključno u ovom izveštaju jeste da daje osvrt gde se naš ekosistem nalazi i koje su njegove prednosti u odnosu na druge zemlje, a definiše i prostor gde može doći do unapređenja - istakla je Tanja Kuzman iz kompanije PwC, članice Inicijative "Digitalna Srbija".

Adam Kovac, Digitalna Srbija

Adam Kovač, Foto: Digitalna Srbija

Ideja koja stoji iza izveštaja je da on postane alat za redovnu godišnju proveru stanja u kome se nalaze srpski startapi i praćenje razvoja celokupnog ekosistema izuzetno važnog za napredak digitalne ekonomije naše zemlje.

Na izveštaju je radio tim koji su činili predstavnici Inicijative “Digitalna Srbija”, kao i kompanija članica ove organizacije – konsultantskih kuća PwC i EY – Tanja Kuzman i Adam Kovač. Do detaljnih zaključaka došlo se kroz razgovore sa preko 50 osnivača startapa, ali i predstavnika drugih aktera uključenih u razvoj tehnološkog preduzetništva u Srbiji, poput habova, investicionih fondova i korporacija koje sarađuju sa startapima.

UNAPREĐIVANJE IZVEŠTAJA SA IT STRUČNJACIMA

- Odlučili smo se da preliminarnu verziju izveštaja predstavimo učesnicima Heapcona, kao jedne od vodećih konferencija koja okuplja regionalnu IT zajednicu. Izuzetno nam je drago što ovim ljudima možemo da damo prvi uvid u izveštaj i implementiramo neke od njihovih komentara, kako bismo unapredili izveštaj i objavili ga krajem oktobra - istakla je Kuzman.

Tema ovogodišnjeg Heapcona je raznolikost, a konferencija je okupila preko 500 IT stručnjaka iz celog regiona, kao i više od 50 međunarodnih govornika iz različitih sfera tehnologije.

- Konferencija se održava već pet godina, namenjena je inženjerima i organizujemo je zato što želimo da promovišemo neformalne oblike obrazovanja - istakla je Jovana Tomić, projektna menadžerka konferencije.

- Heapcon i Digitalna Srbija već tradicionalno sarađuju na temu promocije startap ekosistema kod nas, zato što je srpska IT industrija orijentisana pre svega na razvoj usluga, a mi želimo da pomognemo razvoj digitalnih proizvoda - dodala je Tomić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima