≫ 

Kako će Dark Web uticati na dalji razvoj kripto valuta?

Da li je nova kripto valuta Hidra pouzdana?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Većina korisnika intereneta pristupa sadržajima na svetskoj mreži koristeći neki od standardnih pretraživača kao što su Google Chrome, Firefox, Opera i slični. Korišćenjem pomenutih pretraživača moguće je pristupiti vidljivom delu intreneta sa legalnim sadržajima. Veliki broj korisnika živi u uverenju da na taj način pristupa svim sadržajima koji se mogu pronaći na svetskoj mreži.

Javno vidljivi deo interneta predstavlja svega oko 4% ukupnog materijala tako da je ovakvo viđenje daleko od realnosti. Znatno više sadržaja se može pronaći na tzv. Deep Web-u gde se nalazi mnoštvo informacija od kojih mnoge nisu za javnost. Tu se mogu pronaći informacije različitih vladinih službi, medicinske informacije, akademske i slično.

Ne radi se nužno o nelegalnim informacijama ali je svakako reč o informacijama koje ne bi trebalo biti javno dostupne i čije obelodanjivanje može nanati štetu pojedincima, kompanijama ili vladama. Deep Web čini najveći deo informacija na svetskoj mreži , prema nekim procenama oko 90%. Preostali deo web sadržaja koji čini oko 6%, odnosno više od javnog vidljivog dela predstavlja Dark Web.

Radi se o zaštićenom delu mreže koji sadrži ukradene podatke, ilegalnu pornografiju kao i sajtove za trgovinu nelegalnom robom kao što su narkotici i oružje. Dark Web-u se može pristupiti putem posebnih pretraživača i alata i uglavnom je nedostupan najvećem broju korisnika.

Plaćanje kripto valutama na Dark Web-u je uobičajeno jer se na taj način, barem prema opštem uverenju, postiže anonimnost korisnika te se ne može utvrditi identitet osoba koji trguju ilegalnom robom ili uslugama. O nekim elementima anonimnosti smo govorili u prethodnim nastavcima u kojima smo uočili da je anonimnost veoma upitna, ipak, kripto valute su dominantno sredstvo plaćanja u ovoj oblasti interneta.

Dark Web je otišao korak dalje i lansirao je svoju kripto valutu. Najveća ruska berza, Hidra, koja posluje na Dark Web-u nedavno je emitovala sopstvenu kripto valutu kako bi se obezbedila dodatne zaštita i anonimnosti korisnika.

Primenjen je ICO (Initial Coin Offer) - inicijalna ponuda (kripto) novčića. Ideja berze je da prikupi blizu 150 miliona USD i to tako što novu kripto valutu, takođe nazvanu Hidra, prodaje za bitkoine pri čemu je vrednost jedne Hidra kripto valute procenjena na 100 USD.

Za sada, novu kripto valutu mogu kupiti samo registrovani korisnici Hidra platforme. Ponovo se postavlja pitanje da li time korisnici povećavaju stepen svoje anonimnosti ili, zapravo, postaju kontrolisani od strane same platforme? Sve ovo je deo šireg projekta, Ethernos, koji ima za cilj da Dark Web-u obezbedi nezavisnost u pogledu korišćenja sopstveni kripto valuta. Naravno, princip KYC (Know Your Customer) o kome smo pisali u prethodnim nastavcima, je ovde apsolutno nepoželjan.

Pojednostavljeno rečeno, Ethernos projekat se svodi na prodajiu neregistrovaih hartija od vrednosti, neregistrovanih firmi radi trgovanja nelegalnim robama i uslugama. Zato se za sve one koji se eventualno odluče da uđu u trgovinu Hidra kripto valutom savetuje veliki oprez. A kako će crno tržište na internetu uticati na dalji razvoj kripto valuta ostaje da se vidi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA