≫ 

"Veštačka inteligencija mora služiti ljudima": Stroga pravila i zaštitne mere za kontrolu AI-ja

  • 0
Robotska ruka, Rubikova kocka, Vestacka Inteligencija, OpenAi

Printskrin: YouTube/OpenAI

Evropska unija je predstavila predloge za regulaciju veštačke inteligencije kojima se traže stroga pravila i zaštitne mere od rizika koje donosi primena te tehnologije koja se brzo razvija.

Izveštaj je deo šire digitalne strategije bloka koja ima za cilj da zadrži svoju poziciju onoga ko diktira ritam za postizanje tehnoloških standarda. Tehnološke kompanije koje žele da iskoriste veliko i unosno evropsko tržište, uključujući one iz SAD i Kine, morale bi da poštuju sva nova pravila kada stupe na snagu, piše AP.

Evropska komisija je navela je da želi da razvije "pouzdan okvir za veštačku inteligenciju". Predsednica Komisije Ursula von der Lajen naložila je svojim najvišim saradnicima da osmisle koordinirani evropski pristup veštačkoj inteligenciji i strategiji podataka.

"Bićemo posebno oprezni tamo gde su u pitanju osnovna ljudska prava i interesi. Veštačka inteligencija mora služiti ljudima, i zato mora uvek biti u skladu s ljudskim pravima", rekla je Fon der Lajenova novinarima u Briselu.

Video: Snimak prvog ubistva čoveka od strane robota

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA