• 0

Posao u doba korone: Evo kako da organizujete svoj rad od kuće

Jednostavni saveti kako da sami sebi olakšate ovu vrstu rada i da lakše podnesete karantin

  • 0

Korona je stigla i kod nas, a to je neminovno navelo brojne poslodavce da postupe savesno i svoje zaposlene, koji mogu posao da obavljaju elektronski, pošalju kući. Imajući u vidu i nedavno uvedeno vanredno stanje, čini se kao da će broj ovakvih poteza postajati sve veći i da će ljudi morati da ostanu kod kuće za svojim računarima.

Ovo je savesna i disciplinovana odluka, koja je za dobrobit svih građana. Samim tim moramo učiniti sve što je do nas da u takvoj situaciji ostanemo prisebni i na kraju dana produktivni.

Kako bismo vam pomogli da se naviknete na ove promene, pripremili smo nekoliko jednostavnih saveta kako da sami sebi olakšate ovu vrstu rada i da lakše podnesete karantin.

Proverite svoj računar

Ukoliko ste dobili direktivu da radite od kuće, a niste poneli svoju opremu za rad iz firme, neophodno je da pre svega proverite svoj računar. Zvuči banalno, ali mnogi se trenutno suočavaju s ovim problemom.

Uverite se da je u stanju da tehnički podrži sve što morate da završite tokom dana. Ukoliko nije, ne očajavajte. Obratite se za pomoć tehničkoj podršci u svojoj firmi.

Sredite svoje radno mesto

Izuzetno je važno da vam radno mesto bude udobno i da imate sve što vam je neophodno za kvalitetan rad.

Kako ćete možda danima radit u sobi, to podrazumeva udobnu stolicu, kao i sto koji će odgovarati vašoj kičmi.

Ukoliko sedite u fotelji ili za stočićem za kafu, vrlo brzo ćete početi da osećate fizički napor i biće vam potreban odmor. To podrazumeva kako fizičku, tako i psihičku nelagodu.

Zato je važno da, i pre nego što počnete da radite, pripremite sve da vam prija radno okruženje. Ako je potrebno, uložite u novi sto, stolice i propratnu opremu.

Pravite pauze

Oni koji već uveliko rade kao frilenseri znaju kakva zamka može biti rad od kuće.

S jedne strane, postoje poslovi, poput onih u kol-centrima, koji imaju ograničeno radno vreme i smene, pa uvek znate kada je potrebno da se zaustavite i kada će neko drugi preuzeti vaše obaveze. S druge strane, postoje i oni, poput programiranja ili pisanja, koji zahtevaju da se projekat završi, a to kako ćete rasporediti svoja zaduženja tokom dana ostaje na vama.

Ovakvi poslovi, iako dosta bolji i komforniji, nose i problem organizacije, zato morate praviti pauze i davati sebi vremena da se odmorite, ručate, uradite nešto za sebe.

Nikako ne radite u pidžami i potrudite se da imate odvojen životni i radni prostor.

Budite disciplinovani

Ovo je možda najteže sprovesti. Sada kada smo svi u istoj situaciji, neophodno je da brinemo jedni o drugima, o svojim starijima i o poslu koji radimo.

Zato, pre nego što počnete da radite, napravite raspored za taj dan i držite ga se. Ne dozvoljavajte sebi nikakva odstupanja, osim minimalnih.

Važno je da zadržite svoj fokus i da kontinuirano radite na tome da postajete bolji i efikasniji u poslu koji obavljate. Iskoristite vreme provedeno u kući da radite na sebi, posvećeno i disciplinovano.

Naučite kako

Poslovi koji se mogu raditi od kuće su, za čudo, neretko oni koji su i najbolje plaćeni. Možda vam se frilenserski život i dopadne.. Zato nastavite da radite na ličnom usavršavanju. Iskoristite vreme koje ćete provesti kod kuće da ovladate još nekom profesionalnom veštinom školovanjem na daljinu. Posvetite narednih godinu dana kontinuiranom radu i razvoju uz pomoć kvalitetnih mentora.

Upišite neki od obrazovnih programa za tražena zanimanja i pronađite neki od najboljih i najplaćenijih poslova današnjice.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima