≫ 

Kakve su posledice razvoja platnih kartica za plaćanje kripto valutama?

Da li će putem platnih kartica kripto valute postati naša svakodnevnica?

  • 0
Bitkoin kolumna, Goran Kunjadić Foto: Irena Herak, CoinDesk

Pojava kripto valuta je donela potpuno novi pogled na finansijsko tržište kako za korisnike tako i za velike igrače na svetskom finansijskom tržištu. Pojavio se mehanizam plaćanja sa nižim naknadama, smanjenom mogućnošću prevare i bez barijera koje nije moguće izbeći prilikom plaćanja putem klasičnim finansijskim transakcijama.

Pored toga obezbeđena je anonimnost korisnika, barem u značajnoj meri a uprkos tome pojavila se mogućnost pouzdane trgovine iako o drugom učesniku u transakciji nemamo sva neophodne saznanja. Čak nije potrebno ni da znamo identitet drugog učesnika, što je u potpunoj suprotnosti sa KYC principom. Know Your Customer je princip koji je praktično obavezan u klasičnim finansijskim transakcijama. Moglo bi se reći da je revolucija koju su izazivale kripto valute, jednaka revoluciji koju je izazvala pojava interneta.

Istini za volju, pojavili su se i novi tehnološki izazovi koje je bilo potrebno savladati. Pošto se bezbednost čitavog sistema kripto valuta zasniva na PKI (Public Key Infrastructure) infrastrukturi bilo je potrebno kreirati čitav niz mehanizama za bezbedno upravljanje kripto novcem. PKI infrastruktura podrazumeva sistem javnih i privatnih ključeva, koji sam po sebi mora bit bezbedan. U sistemu se koristi asimetrično kriptovanje pri čemu se poruka kriptuje jednim ključem a dektirptuje drugim ključem. Na taj način se izbegava multiplikovana razmena ključeva ukoliko bi se sistem zasnivao na simetrično sistemu kriptovanja.

Jedna od bitnih kriptografskh funkcija koja se koristi je heš (hash) funkcija kojom se na osnovu određene poruke kreira njen reprezent - heš vrednost. Ukoliko se u poruci izvrši ma  najmanja promena, heš vrednost se radikalno menja. Na taj način je obezbeđena pouzdanost finansijske poruke tako da nije moguće izmeniti poruku a da to prođe nezapaženo od strane drugih učesnika. Iako su kripto valute pretežno okarakterisane kao novac i dalje postoje mišljenja da se zapravo radi o robi.

Kako god se kripto valute posmatrale, pokazalo se da je neophodno kreirati jednostavan i za korisnike prihvatljiv softver za upravljanje kriptografskim ključevima, digitalno potpisivanje kao i kreiranje i proveru heš (hash) vrednosti. Pored softverskih rešenja razvijena su i hardverska rešenja modula koji upravljaju PKI sistemom. Razvijeni su posebni hardverski bezbednosni moduli - HSM (Hardware Securtiy Module), koji su prilagođeni radu sa kripto valutama. U prošlom nastavku smo pominjali da kompanije Samsung ugrađuje HSM module prilagođene kripto valutama u svoje nove modele mobilnih telefona.

Posebno su interesantni HSM moduli prilagođeni upotrebi kripto valuta a koji se ugrađuju na platne kartice. Platne kartice koje podržavaju trgovinu kripto valutama se ni po čemu e razlikuju od platnih kartica kada su u pitanju kripto valute. Kompanija Tangem  je razvila platne kartice za kripto valute. Različite vrste kartica su prilagođene različitim kripto valutama i za sada se mogu nabavite kartice za: Bitcoin BTC , Ethereum ETH, Stellar Lumens KSLM, Ripple KSRP i Bitcoin Cash BCH. Platne kartice su postale uobičajeni način plaćanja u svetu, dok je u naprednijim državama kao što je Norveška keš gotovo povučen iz opticaja.

Plaćanje kripto valutama korišćenjem platnih kartica, nastavlja se prodor digitalnih valuta u svakodnevni život. Korisnicima se omogućava da održe svoje navike plaćanja platnim kartica bilo da se radi o kripto bilo o FIAT valutama. Dalji tehnološki razvoj i poslovni potezi kompanija kao što je Tangem, svakako će ubrzati širenje upotrebe digitalnih valuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA