Razbijte ove predrasude o učenju na daljinu

Milioni studenata širom sveta danas pohađaju onlajn programe. Globalna kriza naterala je ceo obrazovni svet da se okrene učenju na daljinu

  • 0
online kursevi foto: pixabay.com

I pored trenutne popularnosti, predrasude o onlajn obrazovanju i dalje postoje.

1. Onlajn učenje nije pogodno za pojedine vrste kurseva

Ova skepsa je vezana za predmete koji zahtevaju prisustvo profesora, poput laboratorijskih vežbi. 

Međutim, već postoje platforme za učenje od kuće koje simulariju laboratorijske uslove. Primera radi, ovo se nadomešćuje korišćenjem simulacijskog softvera za radove koji se obavljaju u mikrobiološkoj laboratoriji. Ona omogućava učenicima da rade biohemijske testove i identifikuju bakterije.

Tačno je da se grupni sportovi ne mogu održavati preko interneta, ali za većinu ostalih kurseva vezanih za apsorpciju informacija i dijalog onlajn prostor uspešno zamenjuje fizičku učionicu.

2. Onlajn obrazovanje ne daje validne sertifikate

Mnogi i dalje misle da se na internetu ne može steći validna diploma. Trenutna kriza pokazala je da će univerziteti širom sveta koji prelaze na onlajn obrazovanje uzimati u obzir bodove ostvarene na onlajn obrazovanju pri izdavanju diploma.

U svakom slučaju, prepoznati sertifikati mogu se steći preko onlajn obrazovanja već neko vreme.

3. Teško je reći koje informacije na internetu su kredibilne 

Izveštaji istraživača na Stanfordu pokazuju da pojedini studenti imaju problema pri oceni verodostojnosti informacija na mreži. Primera radi, neki ne prave razliku između novinskih članaka i reklama.

Poenta učenja na daljinu nije u tome da učenici rade isključivo samostalno. Samo zato što fizički ne sedite pred instruktorima ne znači da oni nisu na raspolaganju da vas vode kroz proces učenja. Nastavnici ili instruktori sarađuju sa učenicima i neprestano objašnjavaju materijale. Oni su tu da odgovore na svako pitanje koje polaznici imaju, pa tako i na ona o kredibilnosti izvora.

S druge strane, mentorski rad preko interneta će učiniti mentora dostupnijim da trenutno odgovori na sva pitanja. Umesto što bi čekali na sledeći čas za dve nedelje, učenici mogu odmah stupiti u kontakt sa profesorom i dobiti odgovor na nedoumice u kratkom roku.

4. Onlajn učenje otuđuje

Onlajn polaznici veći deo vremena provode učeći na internetu, pa postoji opasnost da postanu otuđeni od društva i zajednice

Ova sumnja postoji, ali je upitno koliko je opravdana zbog činjenice da socijalni život podrazumeva mnogo toga van tradicionalne učionice. Sadašnja kriza je pokazala šta nam sve nedostaje – a mnogo toga nije u školi. S druge strane, mnogi se druže skoro isključivo preko društvenih mreža.

I pored naglog skoka popularnosti, učenje na daljinu još nije potpuno prepoznato kao pandan tradicionalnom obrazovanju. Uverite se sami u njegovu kredibilnost na nekoj od sertifikovanih onlajn obuka.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA